Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 dec 2016

Gevechten in Syrië ondanks staakt-het-vuren

Een nieuwe wapenstilstand tussen Syrische regeringstroepen en rebellen lijkt toch te worden geschonden. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) waren er confrontaties tussen het Syrische leger en zijn bondgenoten met rebellen ten noorden van de hoofdstad Damascus. In de rest van het land zou het rustig zijn.

Bij de gevechten zou het Syrische leger helikopters hebben ingezet. Niet alleen het SOHR meldde gevechten, de rebellen beamen de berichten die vrijdagochtend uit Syrië komen.

Het bestand ging donderdagavond om 23:00 uur Nederlandse tijd in. Direct daarna waren er al meldingen van gevechten tussen regeringstroepen en rebellen rondom de provincie Hama. Verder leek het bestand te houden.

‘Rustige’ nacht

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten verklaarde dat het in de nacht van donderdag op vrijdag in het grootste deel van het land rustig is geweest. Alleen in de noordelijke provincie Hama kwam het tot ‘felle botsingen’ tussen rebellen en regeringstroepen. „Kleine rebellengroepen en gewapende loyalisten proberen het bestand te breken, omdat het een eind maakt aan hun aanwezigheid”, verklaart Rami Abdel Rahman van de SOHR tegenover AFP.

Ook bewoners van Ghouta, in het oosten van Damascus, stelden geweervuur te hebben gehoord binnen twee uur nadat de wapenstilstand was ingegaan. Andere incidenten werden gemeld in Idlib, in het noordwesten van Syrië.

Donderdag werd bekend dat in Syrië een staakt-het-vuren in zou gaan. In de deal staat onder meer dat binnen een maand na het ingaan van het bestand vredesonderhandelingen zullen beginnen in Astana, de hoofdstad van Kazachstan.

Wie tekenden bestand Syrië

Het bestand werd ondertekend door de Syrische regeringstroepen en rebellengroepen. Volgens het Russische ministerie van Defensie tekenden meerdere rebellengroepen het bestand, van zeven werd melding gemaakt: Faylaq al-Sham, Ahrar al-Sham, Jaysh al-Islam, Thuwwar Ahl al-Sham, Jaysh al-Mujahidin, Jaysh Idlib en al-Jabhah al-Shamiyah. Een woordvoerder van Ahrar al-Sham verklaarde later overigens tegenover Reuters dat de groepering de deal niet had ondertekend.

Jihadisten tekenden het bestand sowieso niet. Islamitische Staat en ‘de bij hen aangesloten groepen’ maken geen deel uit van de deal, zo bevestigde het Syrische leger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gevechten in Syrië ondanks staakt-het-vuren
Sluiten