Metro
Metro Nieuws 29 dec 2016 / 10:16 uur

Behandeling erfelijke borstkanker in basispakket

Vrouwen die een erfelijke soort borstkanker hebben, krijgen een nieuwe behandeling vanaf 1 januari vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om een experimentele behandeling van de erfelijke soort borstkanker BRCA1-like, stadium III.

Omdat het om een experimentele behandeling gaat, laat minister Edith Schippers van Volksgezondheid deze voorwaardelijk toe tot het basispakket.

Vrouwen tussen de 18 en 65 jaar komen voor de vergoeding in aanmerking voor een periode van zes jaar. De patiënt wordt bij deze vorm van kanker behandeld met een hoge dosis chemotherapie en stamceltransplantatie. Er is een budget van 4,4 miljoen euro.

Sneller behandelen

Voorwaardelijke toelating van behandelingen tot het basispakket gebeurt pas sinds 2012. Sindsdien is het vijftien keer voorgekomen. Door de voorwaardelijke toelating krijgen patiënten sneller toegang tot veelbelovende behandelingen en ontstaat er sneller inzicht in hoe effectief de behandeling.

BRCA1-like is een agressieve vorm van borstkanker die veel voorkomt bij relatief jonge vrouwen. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer honderd vrouwen die jonger zijn dan 60 jaar de ziekte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Behandeling erfelijke borstkanker in basispakket
Sluiten