Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 dec 2016 / 08:50 uur

Asscher wil gelijke lonen EU en werknemersvoordeel

Lodewijk Asscher werd onlangs verkozen tot de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid (PvdA). De vicepremier neemt de rol over van Diederik Samson, onder wie zijn leiding er al een conceptverkiezingsprogramma van de partij was verschenen. Als het aan Asscher ligt, worden daar drie wijzigingen in opgenomen.

In een open brief op de site van de PvdA pleit Asscher er voor om „een krachtig geluid van saamhorigheid te laten klinken tegen de rechtse economische politiek van de VVD, die vindt dat je het maar in je eentje moet uitzoeken. Een progressief, verbindend antwoord op Geert Wilders die groepen mensen tegen elkaar opzet.”

Gelijke lonen in Europa

Het eerste punt is dat de PvdA-leider benadrukt, is het op een lijn krijgen van alle lonen in Europa. Volgens hem is het oneerlijk dat de huidige arbeidsmigratie binnen de Europese Unie momenteel niets anders betekent dan loonconcurrentie, waarbij degene die ingehuurd wordt hetzelfde werk doet voor minder geld en andere voorwaarden.

„De enigen die er van profiteren zijn grote werkgevers die met schimmige constructies hun zakken vullen. Maar dat is niet het sociale Europa waar sociaal-democraten in geloven. De belofte van Europa was dat we het allemaal beter zouden krijgen. Niet dat we af zouden zakken naar het niveau van het minimumloon in Bulgarije of Roemenië”, zo schrijft Asscher. „De komende tijd hebben we een unieke kans om dit onrecht aan te pakken. Ik wil dat Nederland de onderhandelingen over de Brexit aangrijpt om nieuwe, eerlijke spelregels af te spreken voor werknemers in Europa.”

Meer geld naar ouderen

Asscher wil daarnaast meer geld vrijmaken voor de verpleging van ouderen in verzorgingstehuizen. Het geld wil hij verkrijgen door de belasting voor topinkomens te verhogen. „Zestig procent voor inkomens boven de 150.000 euro. Dat levert ongeveer driehonderd miljoen euro per jaar op, die we rechtstreeks kunnen besteden aan het verbeteren van de ouderenzorg. Meer personeel, betere opleidingen, meer aandacht voor bewoners.”

Werknemers voordelen geven

Tot slot wil de fractievoorzitter dat bedrijven minder profiteren van hun werknemers en de belastingontduiking van grote bedrijven stoppen. Ook wil hij tegen de Europese trend dat de vennootschapsbelasting daalt ingaan. „Zolang er nog op grote schaal belastingontwijking plaatsvindt, wil ik daarom het tarief in de VPB verhogen. Elke procent verhoging van de VPB levert 700 miljoen op. Dat geld wil ik specifiek inzetten voor mensen die iets eerder willen stoppen met werken, bijvoorbeeld omdat ze heel jong begonnen zijn of een zwaar beroep hebben gehad.

„Met de zogenoemde flexibele AOW-leeftijd kunnen mensen eerder stoppen met werken zonder er financieel te veel op achteruit te gaan.” Om dat te stimuleren pleit Asscher voor een werknemersvoordeel. „Dat is goed voor de werkgelegenheid en de koopkracht van gewone gezinnen.”

Congres

De PvdA houdt op 14 en 15 januari een partijcongres, wanneer Asscher hoopt om deze punten er door te krijgen. Daarna moet het definitieve verkiezingsprogramma er komen te liggen voor de verkiezingen van 15 maart aanstaande.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Asscher wil gelijke lonen EU en werknemersvoordeel
Sluiten