Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 20 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Asscher: houd kinderen weg van moskee Utrecht

Minister Lodewijk Asscher laat zich uit over de salafistische AlFitrah-moskee in Utrecht. In de Tweede Kamer stelde hij dinsdag dat ouders hun kinderen daar weg moeten houden. De kwestie werd in de Tweede Kamer besproken omdat er eerder berichten naar buiten kwamen over de negatieve beïnvloeding van kinderen in het gebedshuis.

Kinderen zouden de boodschap krijgen dat ze geen aangifte hoeven doen bij crimineel gedrag van moslims. Asscher vindt dat niet kunnen en noemt deze gang van zaken dan ook „zeer zorgelijk en volkomen verwerpelijk.”

Niet door de beugel

Ouders moeten hun kinderen volgens hem niet laten „vergiftigen met deze zieke denkbeelden. Dit kan niet door de beugel”, zei Asscher. Maar hij wil de moskee niet sluiten, waar PVV en de VVD-jongerenorganisatie JOVD in Utrecht op aandringen.

Opheldering

Dinsdagmiddag heeft de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, gepraat met het bestuur van de moskee. Het was een „indringend en moeizaam” gesprek. Van Zanen eiste in januari een actieplan te zien waarin nadrukkelijk de vaders en moeders en de leerlingen worden betrokken. In het actieplan moeten ook antwoorden staan op de door Verwey-Jonker Instituut benoemde risico’s. Ook moeten de signalen van de oud-leerlingen niet worden ontkend, maar serieus worden genomen. Daarnaast moet de moskee vrijwillige inspectie toelaten.

Recent kwam uit een onderzoek naar voren dat het moskeeonderwijs zeer strikt op de eigen islamitische identiteit is gericht.

Beweringen kloppen niet

Het moskeebestuur kon dinsdag geen commentaar geven, maar zei eerder dat de beweringen niet kloppen. „Wij moedigen onze kinderen aan zich niet in te laten met criminaliteit en geweld en zich netjes te gedragen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Asscher: houd kinderen weg van moskee Utrecht
Sluiten