Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 7 dec 2016 / 19:32 uur

AMC ontdekt beschermingsfactor tegen hiv

Onderzoekers van het AMC hebben een eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden. Dit betekent mogelijk een nieuwe aanpak van hiv in de toekomst. Er is daarvoor nog meer onderzoek nodig, maar de wetenschappers zijn enthousiast.

Onderzoekers Carla Ribeiro en Theo Geijtenbeek spreken van een wetenschappelijke doorbraak, die op den duur kan leiden tot een behandeling waardoor ook andere cellen hiv kunnen vernietigen. Ze bestudeerden cellen die voor het eerst in aanraking kwamen met hiv, bij zowel hetero- als homoseksueel contact. Er was al bekend dat deze zogenaamde Langerhanscellen er alles aan doen om het hiv-virus tegen te houden. Op welke manier de cellen te werk gaan, was vooralsnog niet bekend.

Biologische versnipperaar

Het AMC-onderzoek leert dat een bepaald eiwit in de cellen het virus door een ‘biologische versnipperaar’ haalt. Het kapotmaken van onnodige celonderdelen wordt ook wel autofagie genoemd. Dit proces blijkt dus ook te werken tegen hiv. De ontdekking van het eiwit kan ook verklaren waarom sommige mensen meer vatbaar zijn voor hiv dan anderen. Zo kunnen genetische verschillen in het menselijk lichaam ervoor zorgen dat het eiwit niet altijd het hiv kan vernietigen.

Het beschermende eiwit zit in alle cellen van het lichaam, maar alleen in de Langerhanscellen is het effectief tegen hiv. Volgens de onderzoekers is het al mogelijk om het autofagie-proces, het vernietigen van onnodige cellen, in andere cellen tot stand te brengen waardoor deze niet meer vatbaar zijn voor hiv.

Extra onderzoek

Voordat het zover is, moet er nog aanvullend onderzoek gedaan worden. Toch kan de nieuwe kennis niet alleen preventief worden ingezet, want de ontdekking is ook waardevol bij het bestrijden van hiv als het lichaam al besmet is.

Woensdagavond werd de ontdekking van de beschermingsfactor tegen hiv gepubliceerd in vakblad Nature.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
AMC ontdekt beschermingsfactor tegen hiv
Sluiten