Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 29 dec 2016 / 07:38 uur

Alles wat je moet weten over vuurwerk

Voor de vuurwerkliefhebber is het bijna zover: er kan vuurwerk worden afgestoken! Op 29, 30 en 31 december wordt op verschillende plekken in Nederland vuurwerk verkocht. Wat moet je allemaal weten voor je de straat opgaat? Metro zocht het voor je uit!

Vuurwerk kopen

Bij het kopen van vuurwerk is het belangrijk om als consument erop te letten dat de betreffende winkel een vuurwerkvergunning heeft. Een legale vuurwerkwinkel is onder meer te herkennen aan een bordje met de tekst: ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. Op de verpakking van het vuurwerk zelf moet de tekst ‘geschikt voor particulier gebruik’ staan.

Een consument mag maximaal 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.

Volgens een woordvoerder van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland zal dit jaar opnieuw minder knalvuurwerk worden verkocht. De consument heeft meer en meer belangstelling voor ‘kwalitatief siervuurwerk’.

Hoe oud moet je zijn?

Welke leeftijd moet je hebben om vuurwerk af te mogen steken? Dat hangt af van het soort vuurwerk. Er worden drie verschillende categorieen onderscheiden:

  • Vanaf 12 jaar: Kindervuurwerk, zoals sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers
  • Vanaf 16 jaar: Klein vuurwerk
  • Vanaf 18 jaar: Groot vuurwerk

Op de verpakking van het vuurwerk staat vermeld vanaf welke leeftijd het vuurwerk mag worden afgestoken.

Waar en wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Hoewel de verkoop van vuurwerk al op 29 december start, mag je het vuurwerk dan nog niet afsteken. In 2016 mag tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur vuurwerk worden afgestoken.

Bovendien moet je erop letten dat je geen vuurwerk afsteekt in een zogenaamde ‘vuurwerkvrije zone’. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om bepaalde zones ‘vuurwerkvrij’ te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij ziekenhuizen of kinderboerderijen.

In een vuurwerkvrije zone mag geen vuurwerk worden afgestoken. Foto: anp.

Tot slot is het verboden om illegaal vuurwerk af te steken. De autoriteiten proberen elk jaar zoveel mogelijk van het gevaarlijke vuurwerk te onderscheppen. Tot gister werd al meer dan 62.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Verder luidt het advies dat je het beste een vuurwerkbril op kunt zetten bij het afsteken van vuurwerk. Op die manier zijn je ogen beschermd. Daarnaast is het belangrijk het vuurwerk af te steken volgens de gebruiksaanwijzing, want dan heb je het minst kans op ongelukken.

Het advies is om bij het afsteken van vuurwerk een vuurwerkbril te dragen. Foto: anp.

Wat als je je niet aan de regels houdt?

Op het overtreden van de regels staan straffen. Hoe zwaar die straf is, is afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is. De politie meldt op de website dat de straf kan variëren van een boete tot een gevangenisstraf.

Jongeren komen bij minder zware overtredingen of misdrijven ook in aanmerking voor een Halt-straf. Dit is een korte en snelle aanpak, die jongeren confronteert met hun gedrag en de gevolgen daarvan. Ouders worden hier actief bij betrokken.

Gepakt worden is overigens vrij reëel, omdat er in aanloop naar oudejaarsdag en op oudejaarsavond politietoezicht op straat is. Hierbij wordt extra gecontoleerd op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk.

De politie houdt rond oud en nieuw extra toezicht. Foto: anp.

Overlast melden?

Kun je er melding van maken wanneer iemand zich niet aan de regels houdt? Dat kan zeker. Wanneer je iemand ziet die buiten toegestane tijden vuurwerk afsteekt, of op een plek waar dat niet mag kun je dat melden. Ook als je denkt dat iemand illegaal vuurwerk opslaat, verkoopt of afsteekt kan dat bij de politie worden gemeld.

Mensen kunnen met hun klachten terecht bij de politie via 0900-8844, of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-70 00.

Centraal georganiseerd vuurwerk

Mocht je nu zelf niet zo houden van het afsteken van vuurwerk, kun je meekijken bij de buren of naar een vuurwerkshow gaan. Sommige gemeenten kiezen ervoor een vuurwerkshow aan te bieden. Een van de blikvangers is het Nationaal Vuurwerk in Rotterdam. Om 00:00 uur kunnen mensen bij de Erasmusbrug genieten van een fraaie vuurwerkshow.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over vuurwerk
Sluiten