Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 15 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Agent: ‘Gebruik etnisch profileren niet als excuus’

Een Utrechtse agent heeft op Facebook zijn woede uitgesproken over een volgens hem onterechte beschuldiging van etnisch profileren. „Ik werd neergezet als iemand die anderen puur op hun afkomst zou controleren”, aldus wijkagent Dennis.

De agent vertelt hoe hij op zijn politiemotor door Utrecht reed, toen hij bij het stoplicht iemand door rood zag lopen. Ik riep nog ‘Hey, niet doen’, maar ik zag haar strak voor zich uitkijken en gewoon doorlopen”, schrijft de agent. Omdat omstanders de vrouw ook door rood zagen lopen, voelde de agent zich genoodzaakt de vrouw aan te spreken.

Vanmorgen werd ik beschuldigd van #etnischprofileren. Dit is tegenwoordig een onderwerp met veel emotie en veel aandacht…

Gepostet von Politie Utrecht Stad am Mittwoch, 14. Dezember 2016

Goed bezig

Hij ging naast haar rijden en sprak haar aan, maar de vrouw bleef stoïcijns voor zich uitkijken en liep gewoon door. Daarop zette de agent zijn motor voor de vrouw en pakte de vrouw vast, om te voorkomen dat ze voor de tweede keer door rood zou lopen. Toen hij haar meldde dat hij haar moest bekeuren, beet de vrouw hem toe: ‘Je bent goed bezig, duidelijk etnisch aan het profileren’.”

„Ik schrok hiervan, omdat ik toch echt zeker wist dat ik haar aansprak voor het door rood lopen”, gaat de agent verder. De vrouw was boos dat de agent haar controleerde en niet de fietser die ook door rood reed. „Ik kon me niet opsplitsen, zij ging eerst door rood, derhalve sprak ik haar aan, zei ik tegen haar.”

Geraakt

De agent is erg geraakt door de beschuldiging van de vrouw. „Ze was bloedserieus in haar opmerking over etnisch profileren en dat raakte mij. Ik werd er gewoon boos om. Een volwassen, verstandige vrouw die mij hiervan beschuldigde.”

De agent heeft lang getwijfeld of hij het voorval wil delen, maar hoopt dat mensen inzien dat niet iedere agent etnisch profileert. „Etnisch profileren mag en kan absoluut niet en ik vind het verschrikkelijk als het gebeurd. Hierover is in het korps gelukkig heel veel aandacht, om dit bespreekbaar te houden. Maar om het tegen mij te gebruiken, omdat ik je aanspreek over het door rood lopen, maakt mij heel boos. Het mag nooit als excuus gebruikt worden als je terecht wordt gecontroleerd”, sluit hij af.

Verkeer

De meeste mensen zijn het met wijkagent Dennis eens en spreken hun steun uit. Toch blijkt etnisch profileren juist in het verkeer vaak voor te komen. In bijna 40 procent van de gevallen zijn de proactieve controles „niet objectief en redelijk” te rechtvaardigen. Dat blijkt uit een rapport in het kader van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Agent: ‘Gebruik etnisch profileren niet als excuus’
Sluiten