Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 dec 2016 / 19:20 uur

Aanslagen Boko Haram met meisjes op markten Nigeria

In Nigeria zijn er dit weekend in nog geen 48 uur tijd twee zelfmoordaanslagen gepleegd door jonge vrouwen in – naar alle waarschijnlijkheid – opdracht van Boko Haram. De eerste vond plaats op vrijdagmiddag, de ander zondag. Beiden aanslagen vonden plaats op een markt, net een paar weken nadat de wegen richting de markt weer geopend werden.

Schoolmeisjes

Vrijdag ging het om twee jonge vrouwen (schoolmeisjes) die zich op hetzelfde moment opbliezen op een markt in Madagali, waar ze vorig jaar ook uit verdreven werden. Ze stonden beiden aan een andere kant van de markt, toen de explosie plaatsvond. Er kwamen hierbij zeker 45 mensen om het leven en zeker een twee keer zo groot aantal raakte gewond.

Zondag vond de aanslag plaats in Maiduguri, de stad waar Boko Haram gesticht is. Het zou hierbij gaan om twee meisjes van het jaar of tien. Toen ze de markt wilden betreden, werden ze tegengehouden door beveiligers, waarna ze zichzelf even later opbliezen. Hoeveel doden dat precies tot gevolg heeft, dat is nog onduidelijk. De meiden zelf zijn in ieder geval overleden.

Beproefd recept

Het inzetten van jonge meisjes met bomvesten, is een beproefd recept voor Boko Haram. De vermoedens bestonden al een tijdje, toen in februari van dit jaar een meisje besloot haar bomgordel af te doen en naar de beveiligers vluchtte. Haar metgezellen tijdens die aanslag, lieten hun vesten wel afgaan in een vluchtelingenkamp met 58 doden tot gevolg. Soms zouden ze bovendien vesten dragen, die op afstand bestuurd kunnen worden, waardoor de drager zelf niet kan bepalen wanneer de explosie plaatsvindt.

Boko Haram zwoor in 2014 trouw aan IS en werd door leider Abubakar Shekau zelfs omgedoopt tot de West-Afrikaanse provincie van IS. Hun hoofddoel is om van Nigeria eens streng islamitische staat te maken. De strijd loopt nu al zo’n zeven jaar en kostte meer dan 20.000 mensen hun leven. De groep verloor de voorbije periode wel veel grondgebied. Vorige maand gaf in Tsjaad nog een groep van meer dan tweehonderd strijders zich over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aanslagen Boko Haram met meisjes op markten Nigeria
Sluiten