Steven Musch
Steven Musch Nieuws 20 dec 2016 / 10:15 uur

Aanhoudingen na moord op Russische ambassadeur

De Turkse politie heeft zes mensen aangehouden na de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov in Ankara. Volgens het Turkse staatspersbureau Anatolu gaat het om de ouders, zus en nog twee familieleden van de schutter. Die werd na moord zelf ‘uitgeschakeld’ door de politie.

Bij de Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad werd kort na de moordaanslag op Karlov een gewapende man opgepakt die de ambassade probeerde binnen te dringen. Hij zou een aantal keer in de lucht hebben geschoten, maar er zouden geen gewonden zijn gevallen. Of deze actie iets te maken heeft met de aanslag op de Russische ambassadeur is niet duidelijk.

‘Vergeet Aleppo niet’

Karlov werd in zijn rug geraakt terwijl hij een speech gaf tijdens de opening van een tentoonstelling in een kunstgalerie. Op live tv was te zien hoe hij bezweek. Ook drie anderen lagen op de grond, zo valt te zien op de beelden. Op de achtergrond was de schutter te zien in een zwart pak. Die werd uitgeschakeld door de Turkse politie. Volgens Turkse veiligheidsbronnen was de schutter zelf een politieman. De Turkse minister van Binnenlands Zaken bevestigde dat de dader bij de oproerpolitie zat.

De Turkse autoriteiten lieten al snel weten een vermoeden te hebben dat er een verband is met de Gülen-beweging, die zij ook verantwoordelijk achten voor de mislukte staatsgreep van juli. Na de aanslag schreeuwde de dader: „Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet."

‘Provocatie’

De Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin hebben elkaar gesproken en noemen de aanslag een ‘provocatie’, die bedoeld zou zijn om de relatie tussen de twee landen onder druk te zetten. Op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de ambassadeur herdacht en worden er bloemen bij zijn foto gelegd.

Reageer op artikel:
Aanhoudingen na moord op Russische ambassadeur
Sluiten