Els Anker
Els Anker Nieuws 25 dec 2016 / 10:30 uur

5x mooie kerstwoorden van koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander spreekt op Eerste Kerstdag traditiegetrouw de Nederlandse bevolking toe. En dat levert mooie woorden op. Metro zet een aantal quotes van de afgelopen jaren voor je op een rij.

1 Verbinding
In zijn eerste Kersttoespraak in 2013 riep Willem-Alexander op tot solidariteit en liefdevolle vriendelijkheid. Vrede op aarde begint volgens de koning heel dichtbij. „Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad. Ieder kan – op zijn of haar eigen manier – aan die vrede bijdragen door verbindingen te zoeken. Dat vraagt soms een beetje moed en zelfoverwinning. Soms moet weerstand worden overwonnen. Maar het overwinnen van weerstanden geeft meer voldoening dan willoos en doelloos meedrijven met de stroom.”

2 Dankbaarheid
„Wie een dierbare heeft verloren, voelt de pijn deze dagen extra sterk.” Deze woorden sprak Willem-Alexander uit tijdens zijn rede in 2013. De koning stond stil bij het belang van troost bij elkaar te vinden bij verdriet en tegenslag. Het besef opgenomen te zijn in een groter verband van familie en vrienden, kan volgens het staatshoofd troost en kracht geven. „Hun steun, vaak in stilte en op de achtergrond, stemt tot dankbaarheid.”

3 Geïsoleerde haven
In het licht van de vliegramp met de MH17 stond de koning in zijn kersttoespraak in 2014 stil bij onderlinge afhankelijkheid en het belang van de gemeenschap. Zijn boodschap: we zijn ten alle tijden aangewezen op anderen, hoe zelfstandig we ook in het leven staan. „Gehoord worden, je thuis en veilig voelen op een plek waar je geaccepteerd wordt zoals je bent, perspectief hebben; het zijn wezenlijke behoeften die wij allemaal met elkaar delen. De wereld raakt ons. Omgekeerd hebben onze acties invloed op het leven van mensen ver weg. Ons land is geen geïsoleerde haven.”

4 Selfies
„Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies.” Met deze uitspraak benadrukte Willem-Alexander dat we moeten accepteren dat niet iedereen gelijk is, dat mensen alleen echt vrij kunnen zijn als zij zichzelf mogen zijn in een samenleving die accepteert dat mensen van elkaar verschillen. „Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. We hebben elkaar nodig, sterker dan we vaak zelf beseffen.”

5 Verbondenheid
Met de aanslagen in Parijs nog vers in het geheugen, sprak het staatshoofd in 2015 over de verbondenheid met de landen om ons heen. „In tijden als deze wordt opnieuw helder hoeveel we delen. Geloof in de vrijheid. Respect voor het leven van ieder mens en voor ieders recht om eigen keuzes te maken. Solidariteit met hen die onze hulp echt nodig hebben. Zorg voor de toekomst van onze aarde. Deze waarden zijn de hartenklop van onze samenleving. Ze zijn wezenlijk voor ons als vrije mensen en geven ons steeds weer de kracht om door te gaan.”

Een gezegende kerst en een gezond en voorspoedig 2017Merry Christmas and a healthy and prosperous new yearFeliz…

Gepostet von Het Koninklijk Huis am Samstag, 24. Dezember 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x mooie kerstwoorden van koning Willem-Alexander
Sluiten