Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 dec 2016 / 15:38 uur

41 Russen overleden na het drinken van nepwodka

In het Russische plaatsje Irkutsk zijn inmiddels al 41 mensen om het leven gekomen omdat ze nepwokda gedronken hebben. Dat meldt BBC. De drank bevatte methanol en antivries en is eigenlijk een lotion voor in bad.

Noodtoestand

De Russische overheid heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen in het plaatsje, waar ook nog eens achttien mensen zware vergiftigingen hebben opgelopen. Een aantal van hen ligt momenteel op de intensive care.

Het zou vooral gaan om volwassenen tussen de 35 en 50 jaar. Omdat de financiële situatie in Irkutsk (waar zo’n 600.000 mensen wonen) en grote delen van Rusland slecht is, is men al tijden bezig met het zelf produceren van wodka. Liefst 12 miljoen Russen zouden goedkope wodka drinken, die niet per se aan de veiligheidsvoorschriften voldoet.

Goedkopere opties

Hierbij wordt er steeds meer gekeken naar mogelijkheden om de drank nog goedkoper te maken. De dodelijke drank die rondging in Irkutsk kostte dan ook slechts 60 eurocent per fles. Premier Dmitri Medvedev heeft direct opgeroepen tot het opstellen van strengere regels. „Het is een schande. We moeten hier zo snel mogelijk een einde aan maken.” Doden om deze reden zijn er in Rusland wel vaker, maar dit is een van de dodelijkste incidenten in jaren.

Omdat de slachtoffers allemaal uit dezelfde buurt kwamen, gaat men ervan uit dat de drank afkomstig is uit één winkel. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
41 Russen overleden na het drinken van nepwodka
Sluiten