Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 dec 2016

29 doden en 166 gewonden bij aanslag Istanbul

Het aantal doden vanwege een bomaanslag bij het stadion van de Turkse voetbalclub Besiktas in Istanbul is inmiddels opgelopen tot 29. Daarnaast vielen er 166 gewonden. Dat maakte de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu bekend.

Ambulances reden af en aan naar de plek van de explosie. / ANP
Ambulances reden af en aan naar de plek van de explosie. / ANP

Veel dodelijke slachtoffers, 27, zijn politieagent en op het moment van de explosie werkzaam vanwege de voetbalwedstrijd Besiktas tegen Bursaspor. Tot nu toe zijn ert tien verdachten opgepakt die iets te maken lijken te hebben met de bomaanslagen. Soylu heeft bevestigd dat er twee bomexplosies waren, zo’n 45 seconden na elkaar. De eerste bom was een autobom, gevolgd door een zelfmoordaanslag.

De politie doet onderzaak naast een beschadigd watercanon, na de explosie in Istanbul. / ANP
De politie doet onderzaak naast een beschadigd watercanon, na de explosie in Istanbul. / ANP

Een derde bom zou voor ontploffing zijn ontdekt en door de explosievenopruimingsdienst tot ontploffing zijn gebracht, aldus NTV. De aanslagen vonden anderhalf uur na de wedstrijd Besiktas – Bursaspor plaats. Het publiek was toen al verspreid en grotendeels naar huis.

Politieagenten zoeken troost bij elkaar. / ANP
Politieagenten zoeken troost bij elkaar. / ANP
Brandweermedewerkers dragen een lijkzak op het dak van het voetbalstadium. / ANP
Brandweermedewerkers dragen een lijkzak op het dak van het voetbalstadium. / ANP

Wie er verantwoordelijk is voor de explosies is nog niet bekend. Gedacht wordt aan de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de afsplitsing van die partij, de TAK. Zij plegen vaker aanslagen op Turkse veiligheidstroepen. Ook IS zou mogelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor de wrede aanslag.

Agenten staan in een dankzij de explosie beschadigde bus. / ANP
Agenten staan in een dankzij de explosie beschadigde bus. / ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
29 doden en 166 gewonden bij aanslag Istanbul
Sluiten