Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 13 nov 2016 / 22:15 uur

Zwarte Piet-activisten willen Nederlands Pietenpact

Organisaties die voor de afschaffing van Zwarte Piet zijn, uiten hun onvrede over de arrestatie van zo’n 200 demonstranten in Rotterdam zaterdag. „Zij zijn beperkt in hun vrijheid van meningsuiting”, zeggen drie samenwerkende organisaties tegen de NOS.

Machtsvertoon

Volgens deze organisaties – Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, het Surinaams Inspraak Orgaan en de Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders – ging het al mis toen de bussen met demonstranten uit Amsterdam naar Rotterdam vertrokken. „Zij werden achtervolgd door de politie alsof het criminelen en terroristen waren. Eenmaal in Rotterdam werden zij omsingeld en met veel machtsvertoon verhinderd verder te reizen naar Maassluis”, stellen de organisaties.

De demonstranten waren op weg naar de landelijke intocht van Sinterklaas, die dit jaar in Maassluis werd gehouden. De betogers hielden zich volgens de politie in Rotterdam niet aan het demonstratieverbod. Op één demonstrant na, zijn alle betogers inmiddels weer op vrije voeten.

Nederlands Pietenpact

De organisaties pleiten voor een Nederlands Pietenpact, naar Belgisch voorbeeld. In België werd vrijdag het besluit genomen om Zwarte Piet volgend jaar volledig in de ban te doen. Vlaamse media, speelgoedwinkels en scholen hebben in het ‘Pietenpact’ vastgelegd Sinterklaas te zullen vieren „zonder raciale stereotyperingen”. Ofwel: geen zwart of bruin geschminkte pieten meer bij onze zuiderburen.

De samenwerkende organisaties vinden dat we een voorbeeld moeten nemen aan België: ook Nederland moet definitief afscheid nemen van Zwarte Piet. „Laten we inzetten op het verbinden van mensen, in plaats van het optrommelen van een zo groot mogelijke politiemacht.”

Andere intochten

Zondag kwam Sinterklaas aan in Amsterdam en Utrecht, waar de sfeer ontspannen was. In Amsterdam waren er alleen Roetveegpieten te zien, in Utrecht een mix van Zwarte Pieten en Roetveegpieten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwarte Piet-activisten willen Nederlands Pietenpact
Sluiten