Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 23 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Zorgen in Duitsland en Israël om ‘Heil Trump’ video

Duitsland en Israël zijn geschrokken van een video waarin ‘Heil Trump’ wordt geroepen. De regering van Duitsland is bezorgd dat de video racisme uitlokt nu Trump als nieuwe president is gekozen van de VS.

In de video roept een spreker ‘Heil Trump’ op een bijeenkomst van de neonazistische alt-right beweging. Het duurde maar even voor het aanwezige publiek de kreet overnam en sommigen van hen maakten zelfs een nazisaluut. De Duitse regering van bondskanselier Merkel heeft geen officiële reactie gegeven maar een nauw betrokken medewerker van Merkel beschrijft de video als ‘weerzinwekkend en zorgelijk’.

Zorgen in Duitsland en Israel om 'Heil Trump' video
Angela Merkel. Foto: ANP

Fascisme

Ook de Israëlische regering vind de beelden ziekelijk en onacceptabel. ,,Een van de grootste fouten die de mensheid ooit gemaakt heeft was het falen in het vroeg herkennen en bestrijden van het gevaar van fascisme", zei Yair Lapid, een lid van de Israëlische commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie. ,,We mogen niet toestaan dat de geschiedenis zich herhaalt."

De leider van de antisemitische beweging, Richard Spencer, zei in de internetvideo dat Amerika van ,,de blanken is" en dat criticasters van zijn beweging ,,de meest verachtelijke schepsels ooit zijn".

Veroordelen

David Harris van het Amerikaans Joods Comité (AJC) in New York vindt dat de verkiezingen een golf van antisemitisme heeft veroorzaakt die zijn weerga niet kent. ,,Trump moet het kristalhelder maken dat hij de president is van alle Amerikanen en dat hij de alt-right en waar zij voor staat sterk veroordeelt."

Zorgen in Duitsland en Israel om 'Heil Trump' video
Donald Trump. Foto: ANP

In een interview met de New York Times veroordeelde Trump de bijeenkomst van alt-right met de volgende woorden: ,,Ik veroordeel hen. Ik verwerp en veroordeel het."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zorgen in Duitsland en Israël om ‘Heil Trump’ video
Sluiten