Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 12 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Zo zag de Sinterklaasintocht 2016 eruit

Het was een drukke dag voor Sinterklaas. Hij mocht eindelijk aanmeren in Nederland, na een lange tocht op zijn stoomboot. De goedheiligman ging kort na het middaguur aan wal in Maassluis. Daar stonden iets minder bezoekers dan verwacht langs de kant. Circa 20.000 mensen woonden zaterdag de intocht bij en dat waren er ongeveer 5000 minder dan waar de organisatie op had gerekend.

Burgemeester Edo Haan is niettemin blij: „De intocht is helemaal goed verlopen”, stelde hij vast. Naast heel veel kinderen, waren er ook veel agenten aanwezig in de Zuid-Hollandse plaats. De stad was zwaarbeveiligd om demonstraties niet uit de hand te laten lopen, maar van onrust was in het centrum niet veel te merken.

Incidenten

De politie pakte wel een 31-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats op met een mes op zak, vlakbij de plek waar Sinterklaas aan wal stapte. Op het bureau bleek de man een oud kapmes en andere gereedschappen bij zich te hebben.

Na zijn aanhouding verklaarde de man op weg te zijn geweest naar een vriend en niet voornemens te zijn om naar de intocht te gaan kijken. Verderop in de provincie, in Rotterdam, zijn enkele tientallen mensen aangehouden die Maassluis niet in mochten.

De demonstranten kwamen met bussen maar die hield de politie tegen, toen wilde de actiegroep op het Rotterdamse Willemsplein protesteren tegen Zwarte Piet. Maar daar stak de politie een stokje voor, omdat er in de stad een demonstratieverbod geldt.

Noodverordening

In Maassluis gold vanwege de verwachte protesten voor en tegen Zwarte Piet een noodverordening, met alle daarbij horende veiligheidsmaatregelen. Honderden politiemensen in uniform en in burger, tientallen ME-busjes, een politiehelikopter en nog eens honderden vrijwilligers zijn zaterdag ingezet. Op het NS-station werden de treinreizigers al in de gaten gehouden en een enkeling werd gecontroleerd en ondervraagd.

‘Nieuwe’ Sinterklaas

De ‘nieuwe’ Sinterklaas – met donkere huidskleur – werd bij zijn aankomst in Maassluis tegengehouden door de politie. Hij mocht zich niet vertonen in het gebied waar de aankomst van Sinterklaas werd gevierd.

Volgens de politie mag hij er door de regels niet bij zijn: „Het gebied rond de haven waar Sint aankomt geldt als evenemententerrein waar alleen kinderen met hun begeleiders welkom zijn.”

Liefde en vriendschap

Patrick Mathurin, die zichzelf heeft uitgeroepen tot nieuwe Sint, kwam naar Maassluis met een bos rode en witte rozen. „Ik kom voor een feest met liefde en vriendschap, waar iedereen blij van wordt. We komen er samen wel uit”, zei hij voordat hij werd tegengehouden. Later heeft hij de klassieke Sint nog kunnen ontmoeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo zag de Sinterklaasintocht 2016 eruit
Sluiten