Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 16 nov 2016 / 08:12 uur

Zo bespaar je op je energierekening

Korter douchen, een warm vest aantrekken of een wasje draaien op een lage temperatuur: het zijn allemaal manieren om de energierekening omlaag te krijgen. Maar ook als je geen zin hebt om je leefstijl te veranderen, kun je je energiekosten verminderen.

1) Verander van energieleverancier

Een gezin van vier personen kan ruim 300 euro per jaar besparen door over te stappen van energieleverancier. Want behalve een gunstig tarief, krijg je ook vaak een welkomstkorting. Soms krijg je er zelfs een cadeautje bij. Met de Energievergelijker op de site van de Consumentenbond kom je erachter hoeveel overstappen oplevert. Kijk, voor je de overstap waagt, eerst of je een boete moet betalen. Een contract voor onbepaalde tijd kun je kosteloos opzeggen. Maar bij een contract voor bepaalde tijd kan dat vaak alleen aan het einde van de contractperiode.

2) Check je energienota

Betaal niet iedere maand klakkeloos je energierekening, maar kijk eens goed wat erop staat. Dat is best een lastige klus: de energienota bestaat uit allerlei onderdelen, zoals meterhuur, levering, energieverbruik en transport. In die wirwar van prijzen is vaak niet direct duidelijk waarvoor je wát betaalt. Op Consuwijzer.nl staat wel een animatie die je helpt om je energierekening te lezen. Saai, maar slim om te doen: als je wijs kan worden uit de rekening, ontdek je het direct als de meterstanden op de factuur niet kloppen of je een energieslurper in huis hebt gehaald.

Lees ook: column over privacyspel

3) Isoleer je huis

In een goed geïsoleerd huis hoef je minder te stoken. Vooral met isolatie van vloeren, daken en buitengevels bespaar je flink. Ook dubbelglas levert geld op. Het isoleren van de spouwmuren van een hoekwoning kost zo’n 2000 euro. Maar daardoor bespaar je jaarlijks zo’n 550 euro aan energie. Heb je geen duizenden euro’s achter de hand, dan zijn er goedkopere manieren om energie te besparen. Zoals het dichten van kieren of het plakken van folie achter de radiators. Kijk ook eens op Energiesubsidiewijzer.nl of je aanmerking komt voor een steuntje in de rug van de overheid.

4) Vervang de verwarmingsketel op tijd

De gemiddelde verwarmingsketel gaat ongeveer vijftien jaar mee. Maar het kan slim zijn om je de oude cv-ketel eerder de deur uit te doen. Verwarmingsketels worden namelijk steeds energiezuiniger. Bovendien gaat het rendement van energieketels omlaag als ze bijna aan het einde van hun levensduur zijn. De brander van de cv-ketel verslijt bijvoorbeeld, of de warmtewisselaar raakt verroest. Met een nieuwe hr-ketel bespaar je jaarlijks al snel 15 tot 20 procent op je stookkosten.

5) Maak gebruik van nachtstroom

Met een dubbele meter profiteer je van goedkope nachtstroom. Maar omdat het verschil tussen dag- en nachttarieven alsmaar kleiner wordt, is een dubbeltarief steeds minder lucratief. Verbruik je 3500 kWh of meer per jaar, en doe je dit voor meer dan de helft in de nachtelijke uren en weekenden, dan ben je vaak voordeliger uit met dubbeltarief. Let op: dat geldt niet voor iedere leverancier. Ga je van enkel naar dubbel, dan heb je wellicht een nieuwe meter nodig. De plaatsing kost zo’n 100 euro.

Energiezuiniger leven

En dit kun je allemaal doen als je wel bereid bent om een stapje extra te zetten voor het milieu:

– Zet je verwarming een uurtje eerder uit als je naar bed gaat of je huis verlaat.
– Was op 30 graden.
– Laat apparaten niet op stand-by staan.
– Laat je oplader niet in het stopcontact zitten.
– Douche korter of gebruik een waterbesparende kop.
– Laat de ijsaanslag in de vriezer niet te dik worden.
– Hang je kleren te drogen.
– Ontlucht je radiators.
– Sluit ’s avonds de gordijnen.

Vraag

Wat doe jij om de energierekening omlaag te brengen? Deel jouw tips op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Reageer op artikel:
Zo bespaar je op je energierekening
Sluiten