Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 4 nov 2016 / 12:24 uur

Zaak ‘volleybalmoord’ ten einde: wat is er gebeurd?

De twee hoofdverdachten in het ‘volleybalmoord’-proces verdwijnen elk voor 34 jaar achter de tralies. Ze zijn schuldig bevonden aan de gruwelijke moord op het Nederlandse stel Ingrid Visser en Lodewijk Severein.

De rechtbank in het Spaanse Murcia oordeelde dat de Spanjaard Juan C. en de Roemeen Valentin I. direct schuld hebben aan de dood van de twee Nederlanders. Een tweede Roemeen, Constantin S., was volgens de jury wel schuldig aan het in stukken snijden van de lichamen. Hij krijgt zes maanden.

Met de uitspraak is een eind gekomen aan een lange zaak voor de nabestaanden van de volleybalinternational en haar man, tevens haar manager. Een overzicht van de gebeurtenissen:

Mei 2013

Ingrid en Lodewijk worden als vermist opgegeven bij de politie in de Spaanse stad Murcia. Ingrid had enkele jaren bij een plaatselijke volleybalclub gespeeld en het stel had er een vakantiehuis. Er worden zoekacties op touw gezet, maar lange tijd blijft het een mysterie waar de twee gebleven zijn.

27 mei 2013

Ingrid en Lodewijk worden dood gevonden in een citroenboomgaard, zo’n 12 kilometer van Murcia. Hun lichamen worden gevonden na een verhoor van de 36-jarige hoofdverdachte Juan C., die een dag daarvoor is opgepakt. Ook de twee Roemenen zijn inmiddels gearresteerd.

De boomgaard waar de lichamen van Ingrid en Lodewijk zijn gevonden. Foto: ANP

28 mei 2013

Juan C. blijkt de voormalig manager en technisch directeur van CAV Murcia, de club waar Ingrid tussen 2009 en 2011 speelde. De politie gaat daarom uit van een zakelijk conflict, C. en Lodewijk zouden samen hebben geïnvesteerd in een aantal projecten die misliepen.

31 mei 2013

De gruwelijke feiten over de moord komen naar buiten. Ingrid en Lodewijk zijn met geweld om het leven gebracht, maakt de politie bekend. Hun lichamen zijn bewerkt met bijtende soda en in stukken begraven, zodat identificatie moeilijker werd.

Hoofdverdachte Juan C. Foto: ANP

15 juni 2013

Ingrid en Lodewijk worden in besloten kring begraven in Almere, nadat hun lichamen zijn overgevlogen naar Nederland.

Oktober 2014

De Spaanse rechtbank eis een gevangenisstraf van 50 jaar voor elk van de drie hoofdverdachten: Juan C. en de twee Roemenen Valentin I. en Constantin S. Ook de eigenaar van de boomgaard waar Ingrid en Lodewijk waren begraven, moet voor de rechter komen. Hij zou hebben geweten van de moord en zou niets hebben gezegd.

Mei 2015

Het proces wordt vertraagd door de advocaten van de verdachten. Zij vinden het te vroeg om aan de zaak te beginnen en vragen om extra onderzoek naar enkele ‘belangrijke details’.

De wapens waarmee het stel zou zijn vermoord. Foto: ANP

3 oktober 2016

In de inhoudelijke behandeling van de zaak komt Valentin I. aan het woord. Juan C. wees hem eerder al aan als de daadwerkelijke moordenaar, wat nu door I. wordt bevestigd. De oud-militair vertelt hoe hij eerst Ingrid doodde en toen Lodewijk. Hij deed dit met zijn vuisten, maar ook met een vaas en een asbak. Volgens hem was Lodewijk wel ‘begonnen’, de Nederlander zou hem geslagen hebben.

27 oktober

Een volksjury acht de drie hoofdverdachten schuldig aan de moord op Ingrid en Lodewijk. De rechter gaat mee in dit oordeel en bepaalde vrijdag dus de strafmaat: 34 jaar cel voor C. en I., zes maanden voor medeverdachte S.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zaak ‘volleybalmoord’ ten einde: wat is er gebeurd?
Sluiten