IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 16 nov 2016 / 22:00 uur

Woede in Emmen: carbidschieten flink ingeperkt

Een fikse teleurstelling voor de inwoners van het Drentse dorp Erica. Het jaarlijkse feest van carbid schieten voor café The Spot, mag dit jaar niet doorgaan. De organisatoren hebben daarom een petitie opgezet zodat de traditie toch door kan gaan.

„Ruim 30 jaar wordt er carbid geschoten bij de brug”, valt er te lezen. „Dit is uitgegroeid tot een waar dorpsfeest voor heel veel mensen.” Helaas kan het dorpsfeest niet doorgaan: de gemeente heeft een lijst opgesteld waar carbid mag worden geschoten in de gemeente Emmen, waar Erica onder valt. Er staan 135 plekken op de lijst, maar de parkeerplaats bij The Spot staat daar niet op.

Veiligheid

De opstellers van de petitie claimen dat het carbid door een ervaren team wordt geschoten die veiligheid en gezelligheid voorop hebben staan. Het is ook niet dat de buurt laat wordt wakker gehouden: er wordt van half twee ’s middags tot half zeven ’s avonds geschoten. Daarna ruimt het team alles naar eigen zeggen netjes op. Ook zou er nog nooit een klacht zijn binnengekomen.

„Een klap in ons gezicht en een enorme teleurstelling voor heel veel mensen”, zet eigenaar Hans Rohling tegen Dagblad van het Noorden. „Dit moet je als gemeente Emmen niet willen. Een traditie wordt de nek omgedraaid.”

Rechter

Het balletje begon vorig jaar te rollen, toen een rechter constateerde dat Emmen qua regelgeving een rommeltje is. Het was naar aanleiding van een bezwaar van een inwoner in de plaats Noorbarge, die klaagde over het carbid schieten in zijn woonplaats. Er werd een algemene plaatselijke verordening aangepast, met strenge regels. Zo moet de afstand van de melkbus tot de dichtstbijzijnde bebouwing minstens vijftig meter zijn.

En dat is op de parkeerplaats niet het geval. „Maar mensen in de buurt klagen helemaal niet. Sterker nog, ze zitten buiten om naar het festijn te kijken. Uit heel Erica, maar ook uit omliggende dorpen komen ze in groten getale”, zegt Rohling. Hij baalt enorm, valt te lezen bij DvhN. „Het is een gezellig feest, waar veel mensen naar uitkijken. Maar dat moet nu blijkbaar ten onder te gaan. En dat allemaal doordat een man uit Noordbarge het in zijn dorp ergens niet mee eens is en naar de rechter stapte.” Met de petitie hoopt hij genoeg handtekeningen op te halen zodat het feest toch door kan gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Woede in Emmen: carbidschieten flink ingeperkt
Sluiten