Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 nov 2016 / 15:38 uur

Wilders verschijnt deze week toch in de rechtszaal

Geert Wilders zal zichzelf toch nog gaan verdedigen in het minder-minder-proces. De leider van de PVV twitterde maandagmiddag: „Ik zal de rechtbank nog toespreken later deze week. In mijn laatste woord bij het proces tegen de vrijheid van meningsuiting.”

Hiermee komt Wilders terug op zijn eerdere besluit om tijdens de rechtszaak zijn gezicht niet te vertonen. „Politieke discussies voer ik op de plek waar het politieke debat thuishoort: in ons parlement. En niet in de rechtbank”, zo schreef hij eind vorige maand nog in een open brief in het Algemeen Dagblad. „De juridische kant van de zaak vertrouw ik toe aan de heer Knoops, de beste advocaat van Nederland. Hij zal mijn zaak aanstaande maandag en alle andere zittingsdagen verdedigen.”

Verdediging

De tweet volgde kort nadat advocaat Geert-Jan Knoops hem maandag in de rechtbank in Den Haag had verdedigd. In zijn relaas benadrukte Knoops dat Wilders met zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak nooit de afkomst van de Marokkanen bedoelde. Wilders sprak volgens hem namelijk over de nationaliteit en het staatsburgerschap.

Het Openbaar Ministerie, dat vorige week een boete van 5000 euro voor Wilders eiste, had in zijn verklaring de Marokkanen als ras bestempeld. Hierdoor zou de politicus dus strafbaar zijn, maar voor Knoops is dat dus een onjuiste redenatie.

Het exacte misdrijf dat het OM Wilders ten laste legt, is groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Knoops vroeg de rechtbank echter om vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging. Volgens de advocaat wil het OM niets anders dan Wilders ‘monddood maken’ en ‘de eigen rechtspolitieke agenda’ doorvoeren. Verder vroeg hij ook al om het niet-ontvankelijk verklaren van het OM.

‘Meer of minder?’

Het minder-minder-proces is een gevolg van een uitspraak van Geert Wilders op de avond na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Na een glansrijke overwinning van zijn partij, blikte hij alvast vooruit op de Europese verkiezingen een paar maanden later. Hij stelde zijn aanhang in Den Haag enkele vragen, waaronder: „Willen jullie meer of minder Marokkanen?”, waarna de menigte massaal ‘minder, minder’ scandeerde. Hierop volgde een korte droge opmerking van Wilders: „Dat gaan we regelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wilders verschijnt deze week toch in de rechtszaal
Sluiten