Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 nov 2016

Geert Wilders: Nederland dreigt dictatuur te worden

Er is ontzettend veel over gediscussieerd, misschien wel meer dan over menig moordzaak. Maar eindelijk is er dan een strafeis tegen Geert Wilders bekend voor zijn ‘minder minder’-uitspraak over Marokkanen.

Het Openbaar Ministerie heeft een geldboete van 5000 euro geëist tegen de PVV-leider. Volgens de officieren van justitie Wouter Bos en Sabina van der Kallen is wettig en overtuigend bewezen dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan drie van de vier aanklachten wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Het is nu aan de rechter om te bepalen of hij dat bedrag ook daadwerkelijk moet betalen.

Marokkanenprobleem

Wilders zelf snapt niks van de strafeis en reageerde via een filmpje op YouTube: „Het spreken over een van de grootste problemen van ons land, het Marokkanenprobleem, is vanaf nu volgens de elite dus strafbaar. En zo raken we langzaam maar zeker onze vrijheid van meningsuiting kwijt. Zelfs het stellen van de vraag mag niet meer. Ook al zijn miljoenen mensen het ermee eens. En Marokkanen zijn ineens een ras, dus als je wat over Marokkanen zegt, ben je vanaf nu een racist. Het is de waanzin ten top. Alleen bedoeld om u en mij de mond te snoeren.”

De reactie van Wilders:

De leider van de PVV vergelijkt in zijn filmpje Nederland met Turkije: „Terwijl in andere landen het volk de elite naar huis stuurt, wil de elite hier een oppositieleider de mond snoeren. Nederland dreigt een dictatuur te worden. Het lijkt Turkije wel.”

Gevolgen schadelijk

Aanklager Bos zei recht te willen doen aan de schadelijke gevolgen voor de samenleving en Marokkaanse Nederlanders in het bijzonder. Hij betitelde Wilders’ uitspraken op 12 en 19 maart 2014 als „een doelbewust optreden.” De straf moet volgens de officier van justitie „een duidelijk signaal afgeven dat uitlatingen als deze niet thuishoren in Nederland.”

Rood kruis

PVV-fractieleden protesteerden in de Tweede Kamer tegen de straf die hun leider mogelijk krijgt opgelegd. Ze toonden een grote poster van Wilders met een rood kruis over zijn mond en benadrukten zich ernstige zorgen te maken over de vrijheid van meningsuiting. „De vrijheid van meningsuiting is hier in het geding, voor ons allemaal”, zegt Kamerlid Barry Madlener. „We willen hiermee aangeven dat we achter onze fractievoorzitter staan.”

De hoorzittingen rondom de zaak-Wilders vinden plaats in een extra beveiligde rechtbank. Wilders heeft nog geprobeerd de rechter te wraken. Dat wil zeggen dat hij een andere rechter wilde. Maar dat verzoek werd afgewezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Geert Wilders: Nederland dreigt dictatuur te worden
Sluiten