Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 29 nov 2016 / 17:25 uur

Werkstraf voor schietende politieagent

Een 25-jarige politieagent is tot een werkstraf van honderd uur veroordeeld omdat hij in augustus 2014 in Amsterdam-Zuidoost een man in zijn been schoot.

Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft de agent een ‘onjuiste keuze’ gemaakt door op de verdachte te schieten. Hij is daarom veroordeeld voor zware mishandeling.

Het ging mis toen een verdacht zich hevig verzette bij zijn arrestatie. De politieman schoot in zijn been. De kogel belandde via het linker bovenbeen in de rechterenkel. Het slachtoffer zal zijn hele leven te maken hebben met de gevolgen van het schietincident.

Goede beoordelingen

De agent is na het incident door blijven werken en heeft volgens het Openbaar Ministerie alleen maar goede beoordelingen gekregen. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank dan ook rekening gehouden met de leeftijd en onervarenheid van de man.

„Verdachte is in een voor hem lastige situatie terecht gekomen, die hij niet heeft gewild en waarbij hij een inschattingsfout heeft gemaakt’’, valt te lezen in het vonnis. „Op een politieambtenaar rust als wapendrager een zware verantwoordelijkheid. Voor hem heeft een dergelijke inschattingsfout grote gevolgen. Dat is inherent aan zijn functie, maar de rechtbank heeft oog voor de lastige omstandigheden en de druk waaronder politieambtenaren hun werk moeten doen.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werkstraf voor schietende politieagent
Sluiten