Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 24 nov 2016

Volkorencrackers helemaal niet zo vol met volkoren

Veel mensen kopen bewust volkoren crackers, omdat dit een gezonde keuze is. Maar wat blijkt: er zit vaak helemaal niet zoveel volkorenmeel in als mensen mogen verwachten. „Fabrikanten misleiden de consument”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.

Uit onderzoek van de bond blijkt dat volkoren-knäckebröd vaak voor een aanzienlijk deel uit witte bloem bestaat. En dat is minder gezond dan volkorenmeel, omdat er veel minder vezels, B-vitaminen en mineralen in zitten. De consument is in werkelijkheid dus minder gezond bezig dan de verpakking doet geloven.

Oude afspraak

,,Fabrikanten verschuilen zich achter een 30 jaar oude afspraak met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat als een product tenminste 50 procent volkorenmeel bevat, het volkoren mag heten”, zegt Van der Staak. ,,Wij vinden dat net als bij brood de term volkoren alleen gebruikt mag worden als 100 procent van het meel volkoren is.”

De consumentenorganisatie heeft de samenstelling van tien varianten onderzocht en daarvan bleken er zes (van Albert Heijn, Aldi, Bolletje Jumbo, Lidl en Plus) niet enkel uit volkorenmeel te bestaan, maar ook voor een behoorlijk deel uit witte bloem. ,,Fabrikanten misleiden consumenten die door de term ‘volkoren’ op de verpakking verwachten dat het meel dat is gebruikt 100 procent volkoren is”, gaat Van der Staak verder.

Minder gezond

,,Consumenten krijgen daardoor een minder gezond product, omdat er in witte bloem minder vezels zitten dan in volkorenmeel. Het volkoren-knäckebröd van Bolletje bijvoorbeeld, dat maar voor iets meer dan de helft uit volkorenmeel bestaat, bevat 12 gram vezels per 100 gram. Terwijl Fjord volkoren-knäckebröd, met 100 procent volkorenmeel, 22 gram vezels per 100 gram levert.”

Albert Heijn en Bolletje geven als verklaring dat het technisch niet altijd mogelijk is om met alleen volkorenmeel te bakken. Dat kan volgens hen ten koste gaan van de brosheid en luchtigheid.

Warenwet

Bij brood is de term volkoren alleen toegestaan als 100 procent van het meel volkoren is, maar voor andere bakkerijproducten is geen percentage in de Warenwet vastgelegd. De Consumentenbond vindt dat deze bepaling voor àlle volkoren producten moet gelden en heeft de NVWA gevraagd om de ’50 procent volkoren is volkoren’-afspraak van eind jaren 80 te herzien.

Daarnaast heeft het de fabrikanten die niet alleen volkorenmeel gebruiken, verzocht om de samenstelling van hun product te wijzigen òf de verpakking zo aan te passen dat consumenten duidelijk weten wat ze kopen.

Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ook sommige volkoren beschuit, volkoren ontbijtkoek en volkoren crackers niet volledig van volkorenmeel zijn gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Volkorencrackers helemaal niet zo vol met volkoren
Sluiten