Rens Oving
Rens Oving Nieuws 30 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Vlagverbranding na Trumptweet

Een brandende Amerikaanse vlag is iets wat we vooral kennen uit landen waar ze weinig hebben met de Verenigde Staten. Maar sinds Donald Trump tot president werd gekozen, is het regelmatig te zien bij demonstraties tegen zijn verkiezing.

Trump tweette op dinsdag dat hij daar wel klaar mee is. Niemand mag de Amerikaanse vlag verbranden, vindt de aankomend president. Wie dat wel doet zou de Amerikaanse nationaliteit moeten inleveren.

De tweet veroorzaakte een storm aan reactie, zowel in politiek Washington als daarbuiten. Want Trumps 140 tekens gaan lijnrecht in tegen de Amerikaanse wet. Het Amerikaanse hooggerechtshof bepaalde al in 1989 dat het verbranden de vlag een vorm van protest is. Daarmee is het beschermd onder het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, het recht op vrije meningsuiting.

De fik erin

Dat recht laten de activisten in New York zich duidelijk niet ontnemen. In reactie op de tweet besloten ze dezelfde dag alweer een Amerikaanse vlag in brand te steken op de stoep voor een Trump-hotel.

Foto:Reuters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vlagverbranding na Trumptweet
Sluiten