Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 10 nov 2016 / 19:14 uur

VIDEO: Sinterklaasintocht megaklus voor Maassluis

De goedheiligman meert zaterdag aan in Maassluis. Is de stad er klaar voor?

Een megaproject, dat is wat de sinterklaasintocht voor veel Maassluizenaren is. De stad aan de Nieuwe-Waterweg maakt zich op voor de landelijke intocht, aanstaande zaterdag, en dat is te zien op straat. Bijvoorbeeld aan de vlaggen op de kerktoren, de pakjes en Pieten in de etalages en de grote hoeveelheden amandelstaven in de bakkerswinkels.

Maassluis, een stad met 32.000 inwoners, houdt rekening met 25.000 dagjesmensen. Een megafestijn, dus, maar ook een megaoperatie. Het zijn aardig wat speculaasjes extra voor banketbakker Koos Holtkamp. „Met Koningsdag weet je ook nooit wat je kunt verwachten, dus we zien het wel. Ja, toch? Ik ben nu al aan het bakken. Speculaas kun je makkelijk een paar dagen goedhouden. De boterletters bak ik op zaterdagochtend. Die wil je vers hebben.”

Voor Holtkamp zijn deze dagen het amandelschaafsel op de boterletter. „Genieten, hoor. Ik vind dit een hoogtepunt.” Zo’n Pietendiscussie brengt daar wat hem betreft dan ook geen verandering in. „Nee, ik maak chocoladepieten in alle kleuren. Wit, melk en puur. Voor ieder wat wils.”

Na Zwolle is het dit jaar aan Maasluis om te shinen. Vijf kwartier zendtijd op de landelijke televisie moet genoeg zijn om al het moois te laten zien, denkt Eelco Kramer. Hij is projectleider van de pop-uptentoonstelling 1750 jaar Sinterklaasviering in beeld. „Deze tentoonstelling is uniek en speciaal gemaakt omdat Maassluis dit jaar organisator is van de intocht”, vertelt hij. „We proberen bezoekers hiermee het echte verhaal te vertellen aan de hand van schilderijen, foto’s en poppen. Belangrijk om te zeggen is dat deze tentoonstelling is samengesteld door voor- en tegenstanders van Zwarte Piet en is bedoeld om het debat rond de Pietendiscussie te normaliseren.”

De Pietendiscussie lijkt de leerlingen van groep 8 van de Kardinaal Alfrinkschool geenszins te interesseren. Natuurlijk weten ze waar het over gaat, maar een kinderfeest moet een kinderfeest blijven, lijkt de eenduidige stelling. „Het is ook veel te ingewikkeld met de sinterklaasliedjes”, spreekt Amina. „Dan moet je die allemaal veranderen, want daar wordt nu in gezongen dat Piet zwart is.”

Het lijkt een mening die veel klasgenootjes delen. „Ik snap wel dat sommige mensen zich gediscrimineerd voelen, maar je kunt niet ineens allemaal Witte Pieten gebruiken. Dat zou heel raar zijn voor de kleine kinderen”, spreekt Ibtisam van 12 jaar. Zelf is ze voorstander van de Schoorsteenpiet en die hoopt ze zaterdag dan ook te zien. „Ik ga met de familie naar de intocht. Extra leuk, want ik woon nog niet zo lang in Maassluis.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VIDEO: Sinterklaasintocht megaklus voor Maassluis
Sluiten