Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 4 nov 2016

Verplegers laten je liggen om ziekenhuis te spekken

Het zou zomaar eens kunnen gebeuren dat je onnodig lang op een brancard van een Eerste Hulppost ligt, om zodoende de kas van een ziekenhuis te spekken.

Verpleegkundigen geven namelijk in een onderzoek van de SP-fractie aan dat zij patiënten „bewust langer laten liggen op de eerste hulp om de tijdslimiet te halen.”

Die tijdslimiet is belangrijk vanwege het landelijke DBC-stelsel: De Diagnose Behandel Combinatie.

https://twitter.com/ziekenhuis_nl/status/775733965768372224

Meer declareren

In normaal Nederlands betekent dat dat het ziekenhuis wordt betaald per behandeling. DBC geeft aan hoeveel het ziekenhuis kan declareren.

Mensen worden dus soms langer op de Eerste Hulp gehouden zodat er door het ziekenhuis meer gedeclareerd kan worden.

Zo kan het zelfs voorkomen dat iemand met een sneetje in zijn kin, een hogere rekening krijgt dan iemand die met een overdosis drugs is binnengekomen.

Alarmerend

De SP deed onderzoek onder 1120 verpleegkundigen die, op 19 procent na, aangeven dat de situatie in de zorg de afgelopen jaren is verslechterd.

Kamerlid Renske Leijten vindt het tijd voor actie. „Er is meer bureaucratie, minder collega’s, een hogere werkdruk en een verslechtering van de kwaliteit en arbeidsomstandigheden. De uitkomsten zijn echt alarmerend.”

Volgens een groot deel van de verpleegkundigen zijn kabinet en zorgverzekeraars medeverantwoordelijk voor de achteruitgangen die zij ervaren. Grote struikelblokken vormen de invloed van zorgverzekeraars en het eigen risico.

Gips

„Het is vreemd dat alle behandelingen in zo’n pakket zitten”, zegt een verpleegkundige. „Of ik nu vijf keer of één keer gips aanleg bij een patiënt maakt niet uit. Het kost evenveel. Dat klopt van geen kanten.”

Een andere verpleger laat weten: „Artsen zijn meer handelingen gaan uitvoeren. In plaats van iemand gewoon beter te maken, gaan ze iemand proberen beter te maken door zoveel mogelijk handelingen uit te voeren.”

Volgens de zorgmedewerkers draait alles alleen nog maar om geld en het imago van het ziekenhuis. „Informatie aan patiënten en familie en menselijke zorg zijn ondergeschikt geworden. Een bijproduct.”

Zorgmijders

Ook zijn er steeds meer zorgmijders die geen behandelingen ondergaan, omdat die niet vergoed worden. „Die komen uiteindelijk alleen nog maar zieker het ziekenhuis in.”

Leijten hoopt dat kabinet en verzekeraars in actie komen. „Luister naar de mensen die dit werk elke dag doen. Zij kennen de realiteit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verplegers laten je liggen om ziekenhuis te spekken
Sluiten