Steven Musch
Steven Musch Nieuws 2 nov 2016 / 08:05 uur

Vermiste vlucht MH370: ‘geen gecontroleerde daling’

Het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines, de MH370, is met grote snelheid neergestort toen de brandstof op was. De piloten hebben toen niet ingegrepen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar enkele vleugeldelen van de Australische autoriteiten.

De Boeing 777 verdween in maart 2014 van de radar, toen het onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking. Alle 239 passagiers en bemanningsleden kwamen bij de vliegramp om het leven. Maar tot op de dag van vandaag is het nog altijd een mysterie hoe het vliegtuig is verdwenen. Het toestel is nog altijd niet in zijn geheel teruggevonden. Wel zijn er enkele wrakstukken, waaronder delen van de vleugels teruggevonden.

De vleugel van de MH370. Foto ANP

Duikvlucht

Eén zo’n vleugelklep, die in Tanzania was aangespoeld, is onderzocht door de Australische autoriteiten. Die zijn tot de conclusie gekomen dat het vliegtuig een duikvlucht maakte toen de brandstof op was en dat de piloten niet hebben ingegrepen. Dit konden zij opmaken uit het feit dat de vleugelkleppen die bij een landing worden gebruikt niet waren uitgeschoven. Ander onderzoek suggereerde aanvankelijk dat de piloten wel controle hadden over de daling.

Volgens de Australische onderzoekers was dat niet het geval. Het kan zijn dat de piloten niet alert waren, niet bij kennis waren of niet van plan waren om veilig te landen. Het is van belang om te weten of de piloten hebben ingegrepen, want als dat het geval is geweest en het toestel enige tijd gezweefd zou hebben, dan zou er mogelijk buiten het huidige zoekgebied naar het toestel gezocht moeten worden.

Wrakstukken van het vliegtoestel. Foto ANP

Indische Oceaan

Vermoedelijk ligt het vliegtuigwrak in de Indische Oceaan, ten westen van Australië. Vanwege het slechte weer daar, ligt de zoektocht momenteel even stil. Hoewel een Nederlands schip nog wel door gaat met zoeken. Er wordt onder andere gezocht met onderwaterdrones en met sonartechnologie in een gebied dat 120.000 vierkante kilometer beslaat.

Een van de schepen waarmee gezocht wordt naar het vleigtuig. Foto ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vermiste vlucht MH370: ‘geen gecontroleerde daling’
Sluiten