Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 nov 2016 / 07:57 uur

Turkije blokkeert social media na HDP-arrestaties

In Turkije heeft de regering de toegang tot WhatsApp en Twitter geblokkeerd, dat meldt een groepering die het Turkse internet in de gaten houdt aan Reuters. De blokkade is bedoeld om de in het land ontstane protesten in de kiem te smoren.

De Turkse regering arresteerde donderdagnacht twee vooraanstaande personen van de pro-Koerdische HDP-partij (dat 59 van de 550 zetels in het parlment heeft) en nog negen andere HDP-parlementariërs. De elf worden verdacht van „het weigeren om een verklaring af te leggen over misdaden die verband houden met terroristische propaganda.” Dit leidde tot grote onrust op de verschillende social media.

Onbruikbaar

Door de snelheid van zowel Twitter als WhatsApp enorm te verlagen zijn de apps zo goed als onbruikbaar geworden. Hetzelfde gebeurde ruim een jaar geleden al na de aanslagen in Ankara, toen Facebook en Twitter werden stilgelegd.

Ondanks het platleggen van de social media was het toch heel onrustig in sommige steden. In de zuidoostelijke stad Diyarbakir, waar onder anderen leider Figen Yuksekdag werd opgepakt, was de onrust het grootst. Bij het politiebureau ontplofte een bom, waarbij zes mensen gewond raakten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkije blokkeert social media na HDP-arrestaties
Sluiten