Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 14 nov 2016 / 21:38 uur

Trump verrast door uitgebreide takenpakket president

Trump lijkt zijn taken als president te hebben onderschat. Daarom krijgt hij als toekomstig president van de Verenigde Staten vaker goede raad van de huidige leider dan van tevoren was afgesproken. Dit berichtte The Wall Street Journal (WSJ), dat zich zegt te baseren op „bronnen in het Witte Huis”.

President Barack Obama zou donderdag bij het eerste bezoek van Trump aan het Witte Huis de indruk hebben gekregen dat zijn opvolger „veel meer oriëntatie nodig heeft dan was gedacht”. Trump zou verrast zijn geweest over het uitgebreide takenpakket van de president en zijn medewerkers zouden niet goed zijn voorbereid.

De medewerkers zouden zich onder andere niet hebben beseft dat ze de hele presidentiële staf die in het westelijke deel van het complex van het Witte Huis werkt, op 20 januari vervangen moeten hebben.

Samenwerking Poetin

Naast een onderonsje met Barack Obama, sprak Trump maandag met Poetin. Volgens het Kremlin hebben de twee afgesproken om een ‘constructieve samenwerking’ aan te gaan, onder andere op het gebied van terreurbestrijding.

In het eerste telefoongesprek tussen Trump en Poetin zeiden de twee dat Rusland en de Verenigde Staten ‘gezamenlijke inspanningen gaan doen om internationaal terrorisme en extremisme aan te pakken’. „Het belang om een solide basis te creëren voor bilaterale betrekkingen werd benadrukt. In het bijzonder de ontwikkeling van de handelsbetrekkingen”, zei het Kremlin in een verklaring.

Sterke relatie

Het team van Trump liet in een verklaring weten dat Poetin belde om Trump te feliciteren. Trump zei in het gesprek met Poetin dat hij uitkeek naar een bestendige en sterke relatie met Rusland en het Russische volk. De twee leiders houden elkaar telefonisch op de hoogte en gaan een afspraak maken om elkaar in levende lijve te spreken.

Onroerendgoedmagnaat Donald Trump werd 8 november na een spannende race tot president gekozen. Hij is 20 januari de eerste die zonder ooit een politieke of militaire functie te hebben bekleed, president van de VS wordt. Hij volgt Obama op, die onderhield gespannen betrekkingen met Poetin vanwege een reeks kwesties waaronder de oorlog in Syrië en de onrust in Oekraïne.

Telefoontje Rutte

Onze eigen minister-president Mark Rutte heeft ook met Trump gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingszege. De premier schrijft op zijn Facebookpagina dat hij en Trump het belang hebben onderstreept van een blijvende nauwe samenwerking tussen ons land en de VS.

Rutte schrijft dat de twee landen sterke historische, culturele en economische banden hebben. Volgens hem leveren die nauwe transatlantische banden beide landen veel banen op. Verder is het volgens Rutte noodzakelijk om problemen gezamenlijk aan te pakken. „Ik zie ernaar uit om de komende periode samen met Donald Trump verder te werken aan een veilige en welvarende wereld en een sterke relatie tussen de VS en de EU.”

Onrust in Brussel

In Brussel is niet iedereen even gerust op het toekomstige presidentschap van Trump. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken kwamen zondag in Brussel bijeen om tijdens een diner te praten over de gebeurtenissen in de VS. De Britse minister Boris Johnson kwam daarbij niet opdagen, Londen noemde de bijeenkomst ‘overdreven’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump verrast door uitgebreide takenpakket president
Sluiten