Trump twittert over verkiezingsfraude zonder bewijs
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F11%2Fe128f9997ad7c7146952000342141e64-1480341920.png)
Donald Trump zal de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten worden, maar Hillary Clinton kreeg de meeste stemmen. Meer dan 2 miljoen stemmen wist Clinton extra te verzamelen, en er wordt nog steeds geteld.
Daar denkt Donald Trump alleen heel anders over, zo bleek uit een tweet die hij zondag verstuurde. Niet alleen kreeg hij meer kiesmannen achter zich, ook stemden er meer mensen op hem, „als de miljoenen mensen die illegaal stemden niet worden meegeteld.”
In addition to winning the Electoral College in a landslide, I won the popular vote if you deduct the millions of people who voted illegally
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 27, 2016
Serious voter fraud in Virginia, New Hampshire and California – so why isn't the media reporting on this? Serious bias – big problem!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 28, 2016
Bewijzen voor die bewering, leverde Trump niet. Volgens de factcheckers van Politifacts zal dat ook niet lukken, want er is namelijk helemaal niets dat wijst op fraude.
Trump lijkt zich te baseren op een tweet van ene Gregg Phillips, een trouwe Republikein en Trump-fan die claimt onderzoek te doen naar verkiezingsfraude. Maar Philips weigert te delen hoe hij aan het getal 3 miljoen komt en er zijn verder geen aanwijzingen dat hij mogelijk gelijk heeft.
https://twitter.com/JumpVote/status/797843232436748288
Zoals dat gaat, ging die tweet een eigen leven leiden en uiteindelijk kwam er een verhaal op de website van complotdenker Alex Jones. Dat Trump zich baseert op de verhalen van Jones was al langer bekend. Nog voordat hij zich kandidaat stelde, had de miljardair al contact met Jones. De claim dat president Obama niet in de Verenigde Staten geboren zou zijn, kwam voor een deel uit zijn koker. Na zijn verkiezingswinst zou Trump zelfs met Jones hebben gebeld om hem te bedanken voor zijn hulp.
Complottheorie
Dat Trump als aankomend president van de Verenigde Staten doorgaat het met delen van ongefundeerde complottheorieën, doet Amerikaanse media huiveren. Veel kranten en nieuwszenders reageren inmiddels door tweets van Trump direct in de kop van het artikel te ontkennen.
Trumps tweet was onderdeel van een Twitter-tirade die begon over de hertelling die aangevraagd is in Wisconsin. Dat was een initiatief van Jill Stein, presidentskandidaat voor de Groene Partij, die beweert dat er mogelijk een probleem met stemcomputers was. Haar crowdfundingactie wist binnen een paar dagen miljoenen op te halen. Toen bleek dat de hertelling echt plaats zou vinden, liet Clintons campagneteam weten zich aan te sluiten zodat het tellen eerlijk zou gebeuren.
Hillary Clinton conceded the election when she called me just prior to the victory speech and after the results were in. Nothing will change
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 27, 2016
En vooral dat laatste was tegen het zere been van Trump, die er nogal moeite mee lijkt te hebben, dat hij weliswaar won maar Clinton meer stemmen haalde. Volgens Trump moet Clinton gewoon toegeven dat het voorbij is. Een hertelling is geldverslindende onzin omdat het als een paal boven water staat hij gewonnen heeft. Dat hij ondertussen wel beweert dat er grootschalige fraude heeft plaatsgevonden, lijkt daar op z’n minst mee in tegenspraak.