Rens Oving
Rens Oving Nieuws 28 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Trump kan zijn bedrijf maar moeilijk loslaten

Het is een unieke situatie, een zakenman met zoveel bezittingen als machtigste man in het Witte Huis. Donald Trump beloofde na zijn verkiezing totaal geen interesse te tonen in zijn bedrijf, het land zou voorgaan. Maar nu het eenmaal zover is, blijkt dat iets moeilijker dan gedacht.

Trump belde met de Argentijnse president en een week later kon de bouw van een hotel in Buenos Aires, die maanden stillag vanwege een vergunning, opeens doorgaan. Hij belde met Erdogan en maakte van de gelegenheid gebruik om een Turkse zakenvriend bij hem aan te prijzen. Hij sprak met de Britse Brexit-politicus Nigel Farage en werd kwaad over een windmolenpark voor de kust van zijn luxe golfresort in Schotland.

Verbazing

Dat is een probleem. Voor de meeste politici is de schijn van belangenverstrengeling al reden tot zorg. Zolang Trump zijn bedrijf niet loslaat, zullen de problemen steeds groter worden. Verhalen over belangenverstrengeling, omkoping en machtsmisbruik zullen blijven opduiken.

Maar Trump denkt daar anders over. In een gesprek met The New York Times op woensdag liet hij weten tot zijn verbazing geen afstand te hoeven doen van zijn bedrijven en vastgoed. „Ik dacht dat er een fonds opgericht moest worden ofzo. Maar daarover staat niets in de wet. Daar was ik best verbaasd over. […] In theorie zou ik mijn bedrijf geweldig kunnen besturen en tegelijkertijd het land ook.”

Trump-clan

In hetzelfde interview liet hij weten dat hij wel druk bezig is om zijn taken zoveel mogelijk over te dragen aan zijn drie oudste kinderen. Zoals eerder beloofd zullen Donald Jr., Eric en Ivanka Trump, de dagelijkse leiding overnemen.

Dit maakt de zaak nauwelijks beter. Ze kregen alle drie namelijk ook een belangrijke rol in het team van Trump dat zijn presidentschap voorbereidt. Ivanka zat gewoon aan tafel toen de Japanse premier op bezoek kwam om kennis te maken.

De man van Ivanka, Jared Kushner, ontpopt zich ondertussen als de belangrijkste rechterhand van zijn schoonvader als het op staatszaken aankomt. Hoewel hij waarschijnlijk geen officiële aanstelling krijgt, is er wel degelijk een toekomst voor hem in Washington. „Jared zou kunnen helpen om vrede tussen Israëli’s en de Palestijnen voor elkaar te krijgen”, aldus Trump.

Het lijkt er dan ook op dat het presidentschap van papa Trump, zijn kinderen en hun wereldwijde vastgoed- en hotelimperium nauw met elkaar verbonden zullen blijven. „Mijn bedrijven gaan het gewoon heel goed doen, we hebben goede managers”, sloot Trump het onderwerp af in zijn gesprek met de Times. „Ik hoef dus niets te doen, maar als ik iets wil doen voor mijn bedrijf, dan kan dat gewoon.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump kan zijn bedrijf maar moeilijk loslaten
Sluiten