Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 nov 2016 / 15:27 uur

(Trein)verkeer in de ban van mist en vorst

Nederland is in de ban van (natte) sneeuw, regen, mist en vorst. Het zijn deze week de ingrediënten voor problemen en drukte bij het weg- en treinverkeer. Dit in combinatie met extreme drukte op de weg zorgt dit voor zware spitsen. „Er hoeft maar iets te gebeuren, een simpele kop-staartbotsing, en er ontstaat al veel vertraging. Mensen moeten extra alert zijn”, zegt een woordvoerder van de verkeersdienst ANWB.

Wanneer de eerste winterse weersomstandigheden zich voordoen, is er steevast sprake van zware ochtend- en avondspitsen. Op de A8 liep de vertraging na een kop-staartbotsing dinsdagochtend op tot een uur. Automobilisten moeten wennen aan de weersomslag. Dit jaar doet de vorst vroeg zijn intrede, maar het zijn vooral de regen en de mist die problemen veroorzaken, zegt de woordvoerder. „Door regen gaan automobilisten langzamer rijden en houden ze meer afstand. Hierdoor lijkt een file al snel langer.”

Spitsstroken dicht

Door de mist mogen de spitsstroken niet open. De camera’s kunnen de situatie dan slecht in de gaten houden en daarom moet de spitsstrook als vluchtstrook dienen. „Is er geen zicht, dan moet die dicht.” Dit leidde dinsdag tot een lange file op de A27 tussen Utrecht naar Breda. Er was sprake van dichte mist in het zuidwesten van het land en in het hele land was het plaatselijk zeer glad. Dit staat ook voor de komende dagen op het programma.

„En als het gaat sneeuwen, dan is het helemaal bal in het verkeer”, weet de ANWB-woordvoerder. En laten meteorologen nou net in het midden, oosten en zuiden van het land natte sneeuw hebben voorspeld voor woensdag. Dinsdagochtend viel de eerste sneeuw al in Groningen en Friesland. Er worden drukke spitsen verwacht. Ook omdat het nou eenmaal november is. „De vakantiedagen zijn op, er staan geen vakanties gepland, dus iedereen is weer aan het werk. Het is jaarlijks de drukste maand. Pas half december verwachten we weer enige verlichting in de drukte.”

Rijp op bovenleiding

ProRail is ook alert op problemen op het spoor door vorst en ijzel. Bevroren wissels, technische storingen aan treinen en rijp en ijzel op de bovenleidingen kunnen voor vertraging zorgen. De eerste rijp heeft zich dinsdagochtend al op de bovenleidingen gesetteld. „Ons weerbureau geeft code geel af voor de hele week”, zegt een ProRail-woordvoerder. „Gelukkig heeft dit dinsdag nog niet tot noemenswaardige storingen geleid. Maar we zijn alert.”

De wisselverwarming staat al aan. Ook staan er tientallen sneeuwploegen klaar om het spoor en de wissels ijs- en sneeuwvrij te houden, plus extra storingsploegen.

Reageer op artikel:
(Trein)verkeer in de ban van mist en vorst
Sluiten