Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 28 nov 2016 / 13:56 uur

‘Tinderen’ en stankdrank tegen overmatig drinken

Alcoholmisbruik onder jongeren blijft een probleem. Ook na het verhogen van de leeftijd naar 18 jaar, blijkt de jeugd creatief genoeg om toch aan drank te komen. En zijn ze 18 jaar dan is ze het vaak lastig (of niet stoer) om maat te houden in bijzijn van vrienden. Maar aan creativiteit aan de kant van de strijders tegen alcoholmisbruik is ook geen gebrek. Neem jij nog een volgende glaasje als je drank begint te stinken?

Stankdrank tegen comazuipen

Denktank Het ei van Columbus komt met ‘stankdrank’. Het is (nog) niet op de markt, maar het idee is niet verkeerd en kan comazuipen onder jongeren tegengaan. Het gaat om een stof die bijvoorbeeld door de barman in de alcoholische drank kan worden gedaan. Het goedje ontwikkelt een enorme stank in de neus als er te veel van gedronken wordt. Het drinken van nog een glaasje alcohol wordt hierdoor veel minder aantrekkelijk.

Tinderen tegen alcoholmisbruik

Uiteraard zijn er ook mensen die zelf minder willen drinken. Maar als je thuis op de bank toch de neiging krijgt om naar een wijntje te grijpen, dan kun je beter naar de app Breindebaas grijpen. Het lijkt een beetje op Tinder, maar in plaats van potentiële dates swipe je alcoholische drankjes weg. Hierdoor wordt het brein getraind om onbewuste patronen te doorbreken. Als je de app twee keer per week, drie weken lang achter elkaar gebruikt, zou het al effect hebben.

Blauwe tong tegen een kater

Bij een ander idee van Het ei van Columbus is ook een belangrijke rol weggelegd voor de barman. Deze keer gaat het om een stof die in de alcohol gedaan kan worden waardoor de tong blauw of fluorescerend kleurt als diegene te veel gedronken heeft. De barman kan zo in de gaten houden of je niet te veel gedronken hebt. En je wordt er natuurlijk ook niet aantrekkelijker op met zo’n blauwe tong, mocht je op zoek zijn naar een liefde in het café.

Pim Pam Petten tegen drinkgedrag

Als ouder wil je niet dat je kind van nog geen 18 jaar gaat drinken. Grijp dan eens naar een spelletje Pim Pam Pet of Kolonisten van Catan. Hierin kunnen vragen ’verstopt’ zitten over de alcoholcampagne NIX18. De zogeheten ’aankaarten’. Ouders worden hiermee aangespoord om met hun kinderen te praten over niet roken en drinken voordat ze achttien zijn. Dit blijkt voor veel ouders best nog lastig.

Rood glas bij hete adem

Als de persoon in kwestie rode wodka, Coebergh of Flügel drinkt, maakt hij het de barman wel lastig bij het volgende idee. Maar in plaats van rood, kan ook een minder gangbare (drank)kleur gekozen worden. Wat te denken van een glas dat het alcoholpercentage meet met behulp van de adem? Bij deze innovatie van Het ei van Columbus kleurt het glas rood bij een te hoog percentage.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Tinderen’ en stankdrank tegen overmatig drinken
Sluiten