Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 28 nov 2016

Tieners hebben later seks bij goede band met ouders

Tiener die een goede band met hun ouders hebben, beginnen later aan seks dat leeftijdgenoten die dit niet hebben. Dat brengt voordelen met zich mee: ze lopen minder risico op geslachtsziektes en tienerzwangerschappen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam dat deze maandag wordt gepubliceerd dat vandaag in de Journal of the American Academy of Pediatrics.

Uit het onderzoek blijkt dat er verschil is tussen jongens en meisjes en tussen de band met de vader en de moeder. Vooral de band met de moeder blijkt erg belangrijk voor de seksuele ontwikkeling van meisjes. Een goede band zorgt ervoor dat meisjes terughoudender zijn met seks. Jongens laten zich minder snel beïnvloeden door hun ouders.

Het academisch ziekenhuis baseert zich op een gezondheidsenquête van de GGD Rotterdam-Rijnmod. Daar deden ruim 3.000 jongeren tussen de 12 en 16 jaar aan mee die twee jaar werden gevolgd.

Vader en zoon

Er is ook gekeken naar de rol van vaders in de seksuele opvoeding. Zij hebben minder invloed op hun tienerkinderen, waarschijnlijk omdat ze door werk vaker van huis zijn. Jongens zien de vader dus minder snel als rolmodel.

Het Erasmus pleit ervoor dat dit verandert, als vaders meer betrokken zijn bij de seksuele opvoeding van kinderen, met name van hun zonen, zullen de jongens volgens de onderzoekers ook langer wachten met seks.

Verklaring

In de enquêtes hebben jongeren vragen beantwoord over de relatie met hun ouders. Er is gekeken naar hoe hecht de band is, in hoeverre ze gedachten en gevoelens met hun ouders delen en hoe graag ze tijd met hen doorbrengen.

De conclusie van het onderzoek is dat jongeren die pas na hun zestiende seks hebben, hier bewuster en zelfstandiger mee omgaan bijvoorbeeld door het gebruik van voorbehoedsmiddelen. „Een mogelijke verklaring is dat ze dan meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit. Ze zijn ook beter op de hoogte van de risico’s van onveilige seks”, zegt een onderzoeker van het Erasmus MC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tieners hebben later seks bij goede band met ouders
Sluiten