Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 21 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Stankdrank tegen comazuipen en meer innovaties

Een telefoonslot voor op de fiets, stankdrank tegen comazuipen en zwerfafval dat zichzelf opruimt. ’Het ei van Columbus’ bedacht voor verschillende wereldproblemen innovatieve oplossingen. Waarom zijn we daar niet eerder opgekomen?

Grote mondiale problemen met een ‘nieuwe’ manier van denken aanpakken. Dat is het idee achter ‘Het ei van Columbus’, een boek en denktank die je helpt om tot innovatieve concepten te komen. „We willen laten zien dat bedrijven sneller kunnen innoveren en wereldproblemen oplossen dan overheden.” Om aan te tonen welke vernieuwende resultaten er bereikt kunnen worden met ’out-of-the-box’-denken, heeft de denktank de volgende innovatieve oplossingen bedacht.

Stankdrank tegen comazuipen

Alcoholmisbruik onder jongeren blijft een groot probleem. De jeugd onder de 18 jaar is creatief genoeg om toch aan drank te komen. Volgens de denktank kan de barman een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van alcoholmisbruik. „Als door een stof in alcohol je tong blauw of fluorescerend wordt, kan de barman in de gaten houden of je niet te veel hebt gedronken. Maar het kan ook een glas zijn dat je alcoholpercentage meet met behulp van je adem, waarbij je glas rood kleurt bij een te hoog percentage. Een andere oplossing is een stof in de alcoholische drank die een enorme stank in je neus ontwikkelt wanneer je te veel hebt gedronken. Het drinken van alcohol wordt hierdoor ook nog eens veel minder aantrekkelijk.”

Magnetisch zwerfvuil

Jaarlijks wordt ongeveer 250 miljoen euro uitgegeven aan de preventie en het opruimen van zwerfafval. Mensen zijn hardleers als het gaat om afval op straat gooien. Wat is een oplossing? Zwerfvuil dat zichzelf opruimt. „Stop een magnetische strip in verpakkingen en zorg dat prullenbakken op straat de andere magnetische pool bevatten. Daarmee wordt het zwerfafval binnen een straal van 500 meter naar de prullenbakken toegetrokken. Er zijn natuurlijk ook andere oplossingen te bedenken als een gps, zodat het afval eventueel door drones is op te sporen en wordt opgepikt.”

Achterwaartse roltrappen

Het aantal Nederlanders dat kampt met morbide obesitas is in de afgelopen decennia meer dan verdubbeld. Niet iedereen houdt van bewegen, maar als werkgever kun je een handje helpen. „Door 30 minuten sporten op het werk te verplichten. Of misschien effectiever nog, door het inlassen van een lopende vergadering. Een frisse neus halen, terwijl je vergadert. Lopend ben je actiever, wat de besluitvaardigheid ten goede komt. Ook kun je roltrappen in het leven roepen die achterwaarts gaan draaien naar gelang het gewicht van de persoon die op de roltrap staat. Dan krijgt ieder een work-out op maat.”

Telefoonslot op de fiets

Bellen en appen op de fiets vergroot het risico op ongevallen, maar een verbod is niet te handhaven. Wat kun je wel doen? Een telefoonslot op de fiets monteren. „Elke smartphone is uitgerust met een bewegingssensor en gps. Maak een app die weet wanneer je fietst. Dankzij deze app worden bij een bepaalde combinatie van fietsbewegingen en snelheid van verplaatsing de bel- en berichtenfuncties automatisch uitgeschakeld. Als je dan weer wilt bellen, moet je eerst stoppen met fietsen. Vlak voordat hij zichzelf uitschakelt, ziet de gebruiker nog een mededeling op het display die wijst op de gevaren van telefoongebruik in het verkeer.”

Op 23 maart 2017 wordt het Amstel Hotel omgetoverd tot ‘Denkhotel’ en gaan 500 bedrijven innovaties bedenken voor maatschappelijke en andere wereldproblemen. Honderd out of the box denkers gaan ze daarbij helpen, zoals Edward de Bono, John Cleese en Daan Roosegaarde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stankdrank tegen comazuipen en meer innovaties
Sluiten