Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 12 nov 2016
Leestijd: 5 minuten

Serveersters weggepest na aflevering #BOOS

Simone van ’t Hoog (23) en Laura Boesveld (24) werkten bijna een jaar voor restaurantketen Happy Italy, maar erg happy was het de laatste tijd niet. De dames hadden na elf maanden werken nog nooit hun deel uit de fooienpot ontvangen. Om deze reden stapten ze naar Tim Hofman, zodat het probleem in zijn programma #BOOS opgelost kon worden.

„Door iemand anders kwam ik op het idee om een brief naar BNN te schrijven” vertelt Laura aan Metro. „Na elf maanden was ik zo gefrustreerd omdat we onterecht behandeld worden, dus ik moest er gewoon iets mee.” En dat deed Laura samen met collega en vriendin Simone. Ze namen een video op met Tim Hofman, die op Dumpert en Youtube binnen 24 uur al meer dan anderhalf miljoen keer is bekeken.

Naast het feit dat iedereen tijdens een avondje stappen ineens met de meiden op de foto wil, heeft het aankaarten van dit probleem ook een hoop negatiefs met zich meegebracht. De dames worden nu weggepest op de werkvloer. „De stemming was meteen heel anders”, vertelt Laura. „De laatste keer ben ik echt verdrietig weggegaan, ze maken het heel naar nu. Als een collega mij aansprak van ‘Joh Lau hoe gaat het?’ of gewoon over werk dan werd diegene meteen aangetikt van ‘laat haar met rust’ en als ik andersom contact zoek, word ik meteen op kantoor geroepen en vertellen ze dat ik niet mag praten.”

Weinig ingeroosterd

Naast het feit dat de sfeer in het restaurant grimmig is, wordt Laura ook ineens opvallend weinig op het rooster gezet. „Ik kan niks goed doen, zelfs de slagroom op de Chocomel was niet goed volgens de manager die je ook in de video zag. Ze neemt deze situatie mij heel persoonlijk kwalijk. Ik word niet meer zoals vroeger ingeroosterd. Nu mag ik één keer in de week drie uurtjes werken, eerste werkte ik vier à vijf keer in de week.”

Ook zijn de werkzaamheden anders, ze mogen niet meer bedienen maar alleen rondlopen met dienbladen. Dat is erg zwaar werk. „En als ik er naar vraag krijg ik een grote mond”, gaat Laura verder. „Dan zeggen ze gewoon tja je hebt een 0-uren contract. Heel schijnheilig, ik word er echt verdrietig van.”

Ontslag genomen

De sfeer op het werk is zelfs dermate slecht dat Simone vrijdagavond, een dag na het publiceren van de video, ontslag heeft genomen bij de keten. „Ik werk doordeweeks als juffrouw op een basisschool, dus ik heb Happy Italy er de laatste tijd alleen maar bij voor de gezelligheid, de leuke mensen en leuke sfeer.” vertelt zij.

„Ik wilde over een tijdje sowieso al stoppen, maar na de opnames van dit programma ben ik erachter gekomen welk hoofdkantoor er achter dit bedrijf zit en hoe het management functioneert. Voor mij genoeg redenen om er nu mee te stoppen. Er hing geen gezellige sfeer meer en als ik kijk hoe ze nu op mij en Laura reageren heb ik geen zin om hier nog te werken.”

Wel verwacht

Het aankaarten van een dergelijke klacht over zo’n grote keten, brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Hadden de dames dan niet verwacht dat het de sfeer op het werk zou verpesten? „Ik had wel verwacht dat ze boos zouden zijn”, zegt Laura. „Vooral de manager in Arnhem omdat zij ook op camera zou komen.”

Maar Happy was op de hoogte van de klachten van de dames en daarnaast heeft Laura het management van de vestiging in Arnhem nooit in een kwaad daglicht gezet. „Ik heb het er van tevoren over gehad in de groepsapp van werk en heb in mijn hele brief naar BNN nooit het management afgevallen. Ik heb altijd gezegd dat de managers hun best hebben gedaan om de fooi te krijgen. Natuurlijk mag ze alsnog boos zijn, maar ik verdien het niet om weggepest te worden. Ik heb niks gezegd wat niet waar is.”

Heftige reactie hoofdkantoor

De werkneemsters moesten volgens de managers van de vestiging in Arnhem bij het hoofdkantoor zijn. Dat hebben ze in de video dan ook gedaan. Daar kregen ze alleen niet de reactie waar ze op hoopten. „Nee, bij het hoofdkantoor hebben we sowieso niet op een rustige manier kunnen praten,” zegt Simone. „Die reageerden zoals te zien is in het filmpje, terwijl wij daar kwamen met de bedoeling om in gesprek te gaan. Na mijn ontslag is er ook niemand van het management geweest die mij bedankte voor de inzet en gewerkte tijd. Jammer dat ze het zo oplossen.”

Geen ontslag

Laura wil ondanks de stemming op de werkvloer geen ontslag nemen. „Voor nu ga ik nog geen ontslag nemen. Dat voelt ook alsof ik ze hun zin geef, want het staat natuurlijk niet netjes als zij mij nu ontslaan. Ik wil me niet laten kennen, ik doe m’n werk gewoon goed dus ik blijf, maar ik zit er nog elke dag mee.”

Rond het einde van dit jaar loopt het contract van Laura af. De kans is groot dat haar contract niet wordt verlengd, maar er is goed nieuws: „Ik kreeg vandaag nog een berichtje van restaurant MeeM uit Arnhem. Ik kende het nog niet, maar het ziet er heel leuk uit en ik mag volgende week op gesprek komen.”

De eigenaar van MeeM, Jens Blokland, nodigde Laura uit doordat hij de video had gezien. „Ja ik had dat filmpje gezien, ik heb een restaurant in de buurt en was op zoek naar personeel” vertelt Blokland. „Ik las dat ze weggepest werd en ik dacht ‘Mooi! Wie niet waagt wie niet wint!’ Dus ik stuurde Laura een bericht op Facebook. Ik ben op zoek naar intelligent en sociaal personeel en zo zag ze er wel uit.”

Geen reactie

Alle media-aandacht levert de dames dus ook nog iets positiefs op. Hoe het verder gaat met de fooien bij Happy Italy is nog niet bekend. Zij wilden ook niet reageren op de uitzending van #BOOS, ze verwezen ons voor vragen door naar het hoofdkantoor. Het hoofdkantoor is niet bereikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Serveersters weggepest na aflevering #BOOS
Sluiten