Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 22 nov 2016 / 15:32 uur

Roetveegpieten uitgescholden bij intocht Blaricum

Drie roetveegpieten die de sinterklaasintochten in Bijvanck en Blaricum bijwoonden, hebben voor heel wat commotie gezorgd. Vanuit het publiek werden ze uitgescholden omdat ze niet zwart genoeg waren.

Verrassing

Voorafgaand aan de intocht in Blaricum was naar buiten gebracht dat de pieten traditioneel zwart zouden zijn. De roetveegpieten waren voor velen dus een verrassing. Zo ook voor een oudere man die langs de route stond. Hij zou naar de pieten hebben geschreeuwd: „Hé, dat is geen zwarte piet. Oprotten jij! Jij bent hier niet welkom! Jij bent niet zwart genoeg.”

Volgend jaar weer

De roetveegpieten komen van een plaatselijke theaterschool en eigenaar Gieske vertelt in een reactie aan RTV Noord Holland dat ze „erop voorbereid waren dat er negatief op gereageerd zou worden. Een aantal mensen was verbaasd dat er roetpietjes waren. Ook waren er toeschouwers die het leuk vonden, trots waren en juist met de roetpieten op de foto wilden.”

De pieten zelf hebben er zich volgens Gieske niets aangetrokken van de scheldpartij. Ze hebben hun schouders opgehaald en er geen last van gehad. Volgend jaar doen ze gewoon weer mee.

Traditionele piet

De plaatselijke Oranjevereniging heeft tijdens de intocht niets gemerkt van commotie en betreurt de zaak. De vereniging was voorstander van de traditionele zwarte piet en vindt dat het geen racisme is. Toch vindt de Oranjevereniging niet dat de roetveegpieten uitgescholden mochten worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roetveegpieten uitgescholden bij intocht Blaricum
Sluiten