Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 2 nov 2016 / 14:26 uur

Ricciardo: grindbak goede oplossing voor afsnijden

Als het aan coureur Daniel Ricciardo en teambaas Christian Horner (beiden van Red Bull) ligt, komen de grindbakken terug langs de Formule 1-circuits. Dit meldt Motorsport.

Vanwege de veiligheid zijn de grindbakken in steeds meer gevallen vervangen door uitloopstroken van asfalt. De reden hiervoor is dat F1-wagens in het grind zo abrupt afgeremd worden, dat ze over de kop kunnen vliegen. Maar grindbakken hebben ook zo hun voordelen, namelijk een directe en duidelijke afstraffing van het afsnijden van bochten.

Grind

„Ik ben fan van grindbakken, want dat is een duidelijke afscheiding. Zelfs als je op hoge snelheid door een grindbak rijdt, krijg je nog rotzooi in je radiatoren en stenen op je banden. Dat is al een straf op zich”, zo luidt de mening van Daniel Ricciardo.

Ricciardo en Horner zien de grindbakken als goed alternatief voor de uitloopstroken die nu naast de circuits liggen. Aanleiding voor de uitspraak van de coureur en de teambaas zijn meerdere incidenten, waaronder die van Lewis Hamilton en Max Verstappen in de race in Mexico van afgelopen weekend.

Hamilton miste de eerste bocht tijdens de Grand Prix, maar behield toch de leiding over de rest van de coureurs. Hiervoor had de coureur volgens Ricciardo toch een straf moeten krijgen. Verstappen ging in dezelfde race op eenzelfde manier in de fout en kreeg naderhand vijf strafseconden opgelegd.

https://twitter.com/i/status/792832119206735872

https://twitter.com/i/status/792971469630439424

Volgens Horner zijn coureurs in de huidige circuits met uitloopstroken ernaast afhankelijk van de interpretatie van de stewards. Grindbakken zouden in zo’n geval een uitkomst bieden. Horner: „Als er een grindbak ligt, betaal je de tol voor een fout. Zo eenvoudig is het.”

Andere manier

Coureur Nico Hülkenberg wil ook dat er iets verandert aan het gemak waarmee op dit moment bochten afgesneden kunnen worden, zo meldt formule1.nl. „Ik weet niet wat we aanmoeten met grindbakken, maar misschien kunnen we iets doen als in Sochi of Monza. Als je daar buiten de baan gaat, moet je ergens omheen rijden om ervoor te boeten. Toen Lewis remde, was er geen enkele manier waarop hij die bocht nog zou gaan halen.”

Bij het horen van het woord grindbakken zullen veel (Nederlandse) F1-fans denken aan Jos Verstappen. De vader van Max belandde in zijn carrière als coureur veelvuldig in de grindbak, wat hem de door Johan Derksen bedachte bijnaam Grindbak Jos opleverde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ricciardo: grindbak goede oplossing voor afsnijden
Sluiten