Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 15 nov 2016 / 20:35 uur

Restauranteigenaar verdacht van ‘moderne slavernij’

De eigenaars van een restaurant in Helmond worden verdacht van ‘moderne slavernij’. De twee, een man en een vrouw, lieten een Chinese kok zestig uur per week voor 500 euro werken. De kok werd onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt om hier te komen werken. Ook werd hij opgesloten boven het restaurant.

Via een detacheringsbureau voor Chinese koks werd de man door de 45-jarige eigenaar van het restaurant en zijn vrouw naar Nederland gehaald. De kok moest zijn reis zelf betalen. Eenmaal in Helmond aangekomen bleken de afspraken die hij had met de eigenaren van het restaurant niets meer waard te zijn.

Geen bankpas

De kok kreeg ver onder het minimumloon betaald. Voor een werkweek van zestig uur kreeg hij 500 euro. Hij kon niet zelf bij zijn geld, zijn bankpas en zorgpas werden door het Nederlandse stel beheerd. Ook zou de restauranteigenaar 12.000 euro van de rekening van zijn kok hebben gehaald.

De Chinese man kon volgens het Openbaar Ministerie niet vrij bewegen. Hij sliep in een kamer boven het restaurant. Die kamer kon hij, vanwege een beveiligingssysteem waarvan alleen het stel de code had, niet verlaten wanneer het restaurant gesloten was. „Hij kon het pand niet verlaten zonder toestemming van verdachten, die als enigen de code kenden’’, schrijft het OM, dat spreekt van ‘moderne slavernij’, daarover.

Werkstraf

„Het misleiden en voorspiegelen van betere arbeidsvoorwaarden maakten dat het slachtoffer van China – met achterlating van zijn gezin – naar Nederland kwam. Al met al betreft het een ernstig feit.” Tegen de man eist het OM een werkstraf van 220 uur en een voorwaardelijkd celstraf van zes maanden. Tegen de vrouw, die niet op de hoogte zou zijn geweest van alle details, eist het OM vanwege medeplichtigheid een werkstraf van 120 uur.

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Restauranteigenaar verdacht van ‘moderne slavernij’
Sluiten