Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 14 nov 2016 / 18:01 uur

Regering Syrië kondigt belegering Aleppo via sms aan

„Jullie hebben 24 uur de tijd om de stad te verlaten. Daarna beginnen wij met een groot strategisch offensief.” Dat bericht kregen de burgers van Oost-Aleppo zondag toegezonden via sms van hun eigen regering, zo melden bronnen van de NOS.

De regering kondigt grootse bombardementen aan op het oostelijke gedeelte van de hoofdstad dat nog in handen is van de rebellen. De westelijke helft van Aleppo is in handen van het Syrische leger en diverse bondgenoten.

Overigens werden ook de rebellen netjes gewaarschuwd door de regering. Als ze hun wapens niet zouden neerleggen en hun deel van de stad niet opgeven, dan moeten ze ‘dat bekopen met de dood’.

‘Ze mogen alles hebben’

Wissam, die in Oost-Aleppo woonachtig is, is bang voor de belegering. „President Assad zou tegen hen gezegd hebben dat hij alleen de controle over Oost-Aleppo terug wil en dat de militairen alles mogen hebben wat er staat. Onze huizen, onze meubels, onze gebouwen, alles.”

Bovendien is het voor hem als burger lastig om gehoor te geven aan de opdracht van de regering. „We kunnen niet vluchten. Er is geen enkele vluchtroute voor ons beschikbaar.”

Niet de eerste keer

Overigens is het lang niet de eerste keer dat de regering van Syrië een dergelijke sms-alert de deur uitdoet. „Maar deze keer voelt het ernstiger. De dreiging in Oost-Aleppo wordt steeds groter”, aldus Wissam.

Reageer op artikel:
Regering Syrië kondigt belegering Aleppo via sms aan
Sluiten