Steven Musch
Steven Musch Nieuws 30 nov 2016 / 16:15 uur

Regering erkent dat Zwarte Piet ‘kan kwetsen’

Het kabinet vindt dat het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet mee moet gaan met zijn tijd. In een reactie op Kamervragen van Denk, schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat de regering erkent „dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen. Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen.”

Geen verbod

Een verbod op Zwarte Piet is volgens de regering ‘niet de uitweg’. Wel kan de overheid ‘een rol spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet’. „Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat."

Wel benadrukt de regering dat dit ‘mensen die het kinderfeest altijd met veel vreugde vieren niet tot racist maakt’. Aanvankelijk was de lijn van het kabinet ‘dat de politiek hier niet over gaat’, zo liet premier Rutte verschillende keren weten. Dit is dus de eerste keer dat het kabinet een standpunt inneemt over het Sinterklaasfeest.

Moeilijk uit te leggen in het buitenland

Verschillende politici hebben wel op persoonlijke titel uitspraken gedaan over Zwarte Piet, waaronder vicepremier Asscher, die voor het aanpassen van Zwarte Piet is. De uitspraken die VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra deed naar aanleiding van het besluit van RTL om over te stappen op schoorsteenveegpieten zorgden onlangs nog voor veel ophef. Volgens Zijlstra vermoordde RTL met dit besluit het Sinterklaasfeest. Later kwam hij daarop terug.

Minister Van der Steur schrijft nu: „In het buitenland bestaan, net als in Nederland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Regering erkent dat Zwarte Piet ‘kan kwetsen’
Sluiten