Steven Musch
Steven Musch Nieuws 16 nov 2016 / 17:24 uur

​Recordaantal migranten bereikte Italië in oktober

Bijna 27.500 migranten hebben in oktober de Italiaanse kust bereikt. Dat is het hoogste maandelijkse aantal ooit en meer dan twee keer zoveel als in de voorgaande maand, meldt de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex.

Een belangrijke reden voor het ongekend hoge aantal is dat de weersomstandigheden relatief goed waren. Zeker ten opzichte van september. Hierdoor aangemoedigd hebben mensensmokkelaars nog meer migranten op gammele boten gezet. Dit heeft volgens Frontex geleid tot een zeer hoog aantal sterfgevallen.

Er zijn in oktober in totaal 127 lichamen geborgen in het Middellandse-Zeegebied rond Italië en waarschijnlijk nog meer mensen verdronken. De meeste mensen stappen in Libië op gevaarlijke boten om de overtocht naar Italië te maken. Volgens Fabrice Leggeri, uitvoerend directeur van Frontext, is de Europese grensbewakingsorganisatie daarom bezig met het trainen van de Libische kustwacht en het opbouwen van de grenscontroles. Ook, zegt ze, wordt er nauw samengewerkt met de Italiaanse autoriteiten. Naast Frontex is ook de Nederlandse marine op dit moment in Libië om de kustwacht te trainen.

Meer mensen omgekomen

Tot nu toe zijn dit jaar bijna 159.500 migranten aangekomen in Italië. Dat is 13 procent meer dan een jaar geleden. Ondanks de gevaren blijven vluchtelingen en migranten uit Afrika en het Midden-Oosten de overtocht wagen. In totaal zijn dit jaar meer dan 333.000 migranten de zee overgestoken.

Eerder deze maand maakte de Internationale Organisatie voor Migratie bekend dat de overtocht dit jaar een recordaantal migranten fataal is geworden. In totaal zijn er 4220 mensen om het leven gekomen door verdrinking en uitputting.

Het aantal migranten dat via de Griekse eilanden Europa probeert binnen te komen, is de afgelopen maand sterk gedaald. Dat geldt ook voor de migranten die via de Balkanroute komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
​Recordaantal migranten bereikte Italië in oktober
Sluiten