Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 28 nov 2016

Rebellen verliezen terrein – wanneer valt Aleppo?

Een cruciale slag sloeg het leger van de Syrische president Bashar al-Assad afgelopen weekend: twee strategische wijken in Oost-Aleppo werden ingenomen, waardoor de rebellen nog verder in het nauw worden gedreven. Duizenden inwoners zijn op de vlucht. Hoe gaat het verder?

Scenario 1: Domino-effect

Door de recente veroveringen van de Syrische strijdkrachten is het gebied dat de rebellen in handen hebben, in tweeën gespleten. Dat maakt het voor de rebellen nog moeilijker om hun gebied te verdedigen.

De afgelopen dagen zijn de omstandigheden bovendien sterk verslechterd – volgens Stephen O’Brien van de VN is de situatie „van beroerd tot verschrikkelijk naar nauwelijks te overleven” gegaan. De bombardementen zijn opgevoerd, ziekenhuizen zijn vernietigd en er is nauwelijks nog eten. Brood is niet meer te krijgen, de bakkerijen zijn kapotgebombardeerd. Het weinig eten dat er nog wel is, is peperduur.

Niet alleen voor de burgers die nog in de wijken wonen zijn erbarmelijk, ook voor de strijders die zich nog tegen de opmars van het Syrische leger verzetten is er nauwelijks meer te eten. Een strateeg van de Syrische overheid stelt dan ook tegenover Al Jazeera dat hij verwacht dat de opmars van de afgelopen dagen zal leiden tot een „domino-effect”. De val van Aleppo zou dan een kwestie van tijd zijn.

Scenario 2: Fel verzet

Maar de wijken die nu zijn ingenomen door het Syrische leger, waren relatief gemakkelijk in te nemen. De andere wijken zijn veel dichter bevolkt, en daardoor gemakkelijker te verdedigen. En dat de rebellen het een tijdlang uit kunnen houden, bewezen ze al in de wijk Daraya in Damascus – die werd twee jaar lang belegerd, en werd pas in augustus ingenomen. Er waren slechts 800 rebellen.

Geschat wordt dat er 8.000 rebellen in Aleppo zijn. „Het duurde jaren voordat ze Daraya hadden ingenomen, en Oost-Aleppo is groter en een veel moeilijker gebied om in te nemen”, beaamt analist Yezid Sayigh tegen Al Jazeera.

Daarnaast is het gevecht om de stad ook slopend voor het Syrische leger. De wijken die afgelopen weekend werden ingenomen, werden door sjiitische milities, meldt Voice of America. De opmars gaat langzaam, en elke straat moet opnieuw worden bevochten.

Aleppo is bovendien veel belangrijker voor de rebellen – het was het symbool van de opstand tegen Assad, en de meeste grote fracties zijn er prominent aanwezig. De stad zal dus niet zomaar worden opgegeven.

Scenario 3: Er komt een deal

Een derde optie is dat Assad nog even afwacht, en voornamelijk de druk opvoert met extra bombardementen. „Ze zullen focussen op de belegering, en proberen een deal te sluiten met oppositiegroepen die hun zware wapens inleveren en mogen vluchten naar andere gebieden die door de rebellen worden gecontroleerd”, verwacht analist Yezid Sayigh.

Wat dat betreft heeft Assad de wind in de rug: over twee maanden vertrekt de Amerikaanse president Barack Obama, en Donald Trump wil meer met Rusland samenwerken. Veel rebellengroepen in Aleppo vechten met Amerikaanse wapens, maar onder Trump zal de toevoer stoppen. Assad hoeft kortom geen risico’s te nemen, maar kan gewoon afwachten tot de rebellen zo verzwakt zijn dat ze zich overgeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Rebellen verliezen terrein – wanneer valt Aleppo?
Sluiten