Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 3 nov 2016 / 14:25 uur

Quote 500: rijk worden met blowen, mazzel of voetbal

We kunnen er blijkbaar geen genoeg van krijgen: speuren in het vermogen van Nederlands rijkste inwoners en ontdekken waarmee ze hun geld verdienen. Daarom heeft Quote haar rijkenlijst dit jaar verdubbeld van 500 naar 1000. Dat is smullen.

De absolute nummer 1

Frits Goldschmeding (83), oprichter van uitzendorganisatie Randstad, staat al sinds 2014 op nummer 1. Ondanks dat hij vorig jaar 1 miljard euro in rook zag opgaan, voert hij nog steeds de lijst aan. Zijn vermogen wordt geschat op 3,5 miljard euro. Een daling van 25 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De rijkste BN’er

Dat televisie maken je geen windeieren legt, bewijst John de Mol (61). De eerste BN’er in de lijst op plaats 4. Nadat de Britse televisiegigant ITV vorig jaar 500 miljoen euro op tafel legde voor de overname van Talpa Media, met de belofte nog eens 600 miljoen over te maken voor 2022, is het vermogen van De Mol gegroeid naar 2,5 miljard euro. De volgende mediamagnaat volgt op plek 9 met een schamele 1,5 miljard: Joop van den Ende (74).

De rijkste vrouw

Els Blokker (66) is de eerste vrouw op de rijkenlijst. De weduwe van Jaap Blokker, van het gelijknamige retailconcern, erfde in 2011 de helft van de winkelketen. Dit heeft geresulteerd in vermogen van 1,3 miljard euro. De andere helft van de nalatenschap ging naar haar zwager Albert Blokker (71) die op plek 4 in de ’buitenland’-top 100 van Quote staat met evenredig zoveel geld in zijn beheer.

De rijkste geluksvogel

Dik Hoyer (80) mag zijn voorvader Hubertus Hoyer wel heel erg dankbaar zijn. De Rotterdammer bracht in 1873 30.000 gulden in voor de oprichting van Heineken in ruil voor twintig aandelen. De rest laat zich raden. Dik bezit nu bijna 6 procent van de aandelen en zag bij de laatste dividenduitkering 22 miljoen euro op zijn bankrekening bijgeschreven worden. Hij staat genoteerd voor een vermogen van 1,2 miljard euro.

De rijkste dj

Tijs Verwest (47), dj Tiësto, is de eerste Nederlandse dj die op de rijkenlijst binnenkomt. Zijn vermogen blijft maar groeien, dit keer plus 20,5 procent. Met 100 miljoen euro staat hij op plaats 240. Vorig jaar zou hij met optredens wereldwijd 38 miljoen dollar hebben opgehaald. Volgens Quote kan hij tegenwoordig 250.000 euro per optreden vragen. Volgens Tijs’ woordvoerder is dit ietwat aan de hoge kant, en gaat het om brutobedragen.

De rijkste coffeeshophouder

Dat je met een jointje roken en verkopen ook ‘legaal’ rijk kunt worden, bewijst Henk de Vries (66) van The Bulldog. Dit lid van de ‘goudeerlijke penoze’ van weleer, toverde in 1975 de seksshop van zijn vader op de Wallen om in een coffeeshop. Het oude pand van de politie op het Leidseplein kocht hij 10 jaar later met behulp van Freddy Heineken. De Vries is volgens Quote goed voor 95 miljoen euro en hij peinst er niet over om zijn handel van de hand te doen ondanks hoge biedingen.

De meest omstreden miljonair

Jos van Deurzen (57) op plek 329 heeft een roerig jaar achter de rug. Het bedrijf van de Brabantse nertsenhouder werd vorig jaar door dierenrechtenactivisten gefilmd en schokte vriend en vijand. Op de beelden was te zien hoe nertsen hardhandig de gaskist in werden gesmeten. Van Deurzen heeft de betrokken werknemers meteen ontslagen. Zijn vermogen: 78 miljoen euro.

De sportiefste miljonair

Nu in Quote de 1000 rijkste Nederlanders aan bod komen, zien we eens wat een bondscoach van wisselende landen binnen harkt. Niet zo sportief, maar wel actief in de voetballerij is Guus Hiddink op plek 788 met 33 miljoen. Voor hem staan twee oud-voetballers die zich nu inzetten om de nieuwe generatie te trainen. Oud-intenational Dennis Bergkamp (47) als assistent-trainer bij Ajax (plek 592 met 45 miljoen euro) en Ruud van Nistelrooij (40) als spitsentrainer bij de jeugd van PSV (plek 604 met 45 miljoen).

De ‘laatste’ miljonair

De hekkensluiter, dit jaar dus plaats 1000, is André Rieu (67). Nog niet eens zo lang geleden zat hij aan de grond. Zijn tournee door Australië in 2008 heeft hem en zijn orkest bijna de kop gekost. Er ging meer geld uit dan dat er binnen kwam. Nu heeft Quote berekend dat de violist een slordige 25 miljoen euro op zijn naam heeft staan.

De jongste miljonair

De jongste miljonairs binnen de originele Quote 500-lijst zijn twee mannen van 38 jaar oud. De rijkste van de twee, op deze jonge leeftijd al goed voor 380 miljoen euro, is Jitse Groen van Takeaway.com op plaats 47. Het bezorgimperium werd bedacht in een Enschedese studentenkamer en belandde nog niet zo lang geleden op de Amsterdamse beurs. De tweede jonge rijke is Paul de Jong op plaats 178 en goed voor 125 miljoen euro. Hij is medeoprichter van webwinkel Coolblue.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Quote 500: rijk worden met blowen, mazzel of voetbal
Sluiten