Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 nov 2016 / 15:25 uur

Queen Elizabeth geeft 1,6 miljoen euro uit aan eten

2016 lijkt vooral het jaar waarop de financiën van de koninklijke huizen flink besproken worden. In Nederland ging het over de belasting die de koninklijke familie niet hoeft te betalen, terwijl prinses Amalia vanaf haar achttiende 2000 euro per dag krijgt. In Engeland schrok men vorige week enorm van de kosten voor de opknapbeurt van Buckingham Palace: 430 miljoen euro.

Maar ook het uitgavepatroon van Queen Elizabeth daarbuiten is niet mals. Volgens The Daily Mirror geeft de vorstin van Groot-Brittannië jaarlijks 1,65 miljoen euro uit aan eten en drinken! Dit is uiteraard niet alleen voor haarzelf, maar inclusief de duizenden gasten die ze over de vloer krijgt.

Dure huiswijn

Het voedsel dat opgediend wordt in het paleis is dan ook niet misselijk. Zo krijgen de koningin en haar gasten gebraden fazant en andere delicate hapjes. Ook het drinken is bepaald niet voor een schappelijk prijsje in huis gehaald. De huiswijn – Gusbourne 2007 uit Kent – komt voor 70,73 euro per fles. Het kan gerust nog een stukje duurder, want de champagne van Pol Roger kost 470 euro per fles.

De drankafdeling alleen al is goed voor een kostenpost van 586.000 euro. Maar dat is ergens ook niet zo heel gek. Jaarlijks zou de koningin zo’n 96.000 verschillende gasten hebben.

Pubsnack

Overigens is niet al het eten duur in het koninklijk huis, want Queen Elizabeth en haar familie worden ook weleens gespot bij de supermarktketen Waitrose. Ook van een lunch in de pub zouden ze niet vies zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Queen Elizabeth geeft 1,6 miljoen euro uit aan eten
Sluiten