Rens Oving
Rens Oving Nieuws 30 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

PVV weer de grootste in de peilingen

Heel 2016 daalde de PVV in de peilingen, maar sinds deze maand is het tij gekeerd. De partij van Wilders zou als er nu verkiezingen zouden zijn mogelijk de grootste worden.

Volgens Peilingwijzer, waarin een aantal belangrijke peilingen worden samengevoegd, is er een duidelijk stijgende lijn voor de PVV. De partij van Wilders heeft nu 12 zetels in de Tweede Kamer maar peilt nu op bijna 30 zetels.

Daarmee is bijna een jaar van daling gekeerd. In januari 2016 bereikte de PVV een voorlopig hoogtepunt van 35 zetels in de peilingen. Daarna ging het geleidelijk bergafwaarts. Sinds september was de VVD zelfs even de grootste gepeilde partij.

‘Minder-minder’

Maar de neergaande trend werd begin november gestopt. Het ‘minder-minder’-proces dat de afgelopen weken zijn inhoudelijke behandeling beleefde lijkt daar een rol in te spelen. Als geen andere partij kreeg Wilders de kans om het nieuws te domineren. Met een speech van Wilders in de rechtbank als sluitstuk.

Toch is de stijging opvallend omdat de ‘minder-minder’-affaire zelf, de partij helemaal geen goed deed. Nadat Wilders in mei 2014 een zaaltje PVV’ers had laten scanderen dat ze ‘minder, minder, minder’ Marokkanen wilden en hij daarna toezegde dat gaan regelen, daalde de partij naar een dieptepunt. In augustus 2014 peilde de PVV onder de 20 zetels.

VVD en PvdA

Maar in het proces tegen Wilders is de PVV de onderliggende, aangeklaagde, partij met tegenovergesteld effect zo lijkt het. Alleen de VVD blijft bij de PVV in de buurt. De partij van Mark Rutte peilt nu op 26 zetels. De PvdA, die door het organiseren van een lijsttrekkersverkiezing ook behoorlijk in de aandacht stond, profiteert daar in de peilingen niet van. De partij blijft steken rond de 12 zetels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PVV weer de grootste in de peilingen
Sluiten