Steven Musch
Steven Musch Nieuws 29 nov 2016 / 14:51 uur

President Zuid-Korea treedt af als parlement dat wil

De Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye heeft dinsdag haar lot in handen van het parlement gelegd. De president, die al weken onder vuur ligt vanwege een corruptieschandaal, liet weten dat ze af zal treden als dat is wat het parlement besluit en er overeenstemming is gekomen over de machtsoverdracht.

„Als het parlement het eens wordt over een stabiele machtsoverdracht, dan zal ik het presidentschap neerleggen en proberen te zorgen dat er zo min mogelijk verwarring ontstaat. Ik hoop dat het land stabiliteit vindt", aldus de Park Guen-hye.

Corruptie en machtsmisbruik

De president ligt onder vuur omdat ze wordt verdacht van corruptie. Ze zou een vriendin en dochter van een sekteleider, Choi Soon-sil, invloed hebben gegeven op regeringsbeleid en zou samen met Choi bedrijven voor miljoenen hebben afgeperst. Daarnaast wordt ze ervan verdacht geld in eigen zak te hebben gestoken.

De afgelopen weken zijn er daarom in totaal 1,9 miljoen mensen de straat op gegaan om te protesteren. De roep om het aftreden van de president is groot. Zelf heeft Park Guen-hye steeds ontkend dat zij geld in eigen zak heeft gestoken.

Als president geniet Park momenteel immuniteit en kan ze niet vervolgd worden. Wel hebben haar advocaten laten weten dat zij wil meewerken aan het onderzoek van het Openbaar Ministerie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
President Zuid-Korea treedt af als parlement dat wil
Sluiten