Rens Oving
Rens Oving Nieuws 10 nov 2016

President Trump heeft zijn salaris echt niet nodig

„Ik ben rijk, echt heel, heel erg rijk”, zei Donald Trump toen hij aankondigde president te willen worden. Hoe rijk hij echt is, is niet bekend, maar hij is zonder twijfel de rijkste man die ooit president van de Verenigde Staten werd.

Hij was naar eigen zeggen zo rijk dat hij zijn hele campagne zelf zou betalen. Zo zou hij niet afhankelijk zijn van rijke sponsors en bedrijven. Tegelijk beloofde hij ook als president geen salaris, 400.000 dollar per jaar, te willen ontvangen.

Die eerste belofte kwam Trump, nadat hij de voorverkiezingen had gewonnen, niet na. Hij haalde zelf geld op om de kosten te dekken en werd ondersteund met geld van de Republikeinse partij. Of hij wel van zijn salaris afziet, is nog de vraag. Maar belangrijker is wat hij met zijn omvangrijke zakenimperium gaat doen.

Afstand nemen

Er is geen wet die presidenten verbiedt om een eigen bedrijf te hebben. Maar het is al lang gebruikelijk dat presidenten hun eigen geld en bedrijven niet meer beheren zodra zij in ambt zijn. Zoals de laatste echte zakenman in het Witte Huis, pindaboer Jimmy Carter, die om ook elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen zijn bedrijf onderbracht in een ‘blind trust’ aangestuurd door een directeur.

Aankomend president Trump heeft weinig op met gebruiken in de Amerikaanse politiek. Hij heeft elke oproep tot openheid genegeerd en is de eerste president in decennia die geen enkel inzicht in zijn inkomen heeft gegeven. Ook heeft hij, zoals wel gebruikelijk is, nog geen afstand genomen van zijn bedrijf, de Trump Organization. Sterker nog, hij onderbrak zijn campagne meerdere keren om hotels te openen.

In de familie

Als de grote man achter alles waar hij zijn naam op zet, is Trump eigenaar van meer dan vijfhonderd bedrijven over de hele wereld. Maar president Trump zal de leiding waarschijnlijk overdragen aan zijn kinderen. „Als ik president word, dan interesseren mijn bedrijven me niets meer”, zei in een debat tijdens de voorverkiezingen.

Nu het zover is, lijkt de kans groot dat dochter Ivanka en zoons Donald jr. en Eric, de lopende zaken gaan behartigen. Zij hebben al vaker benadrukt dat ze dan wel wat anders aan hun hoofd hebben dan met hun vader over het bedrijf te praten. Maar de suggestie is snel gewekt dat het beleid van papa Trump wel degelijk van invloed kan zijn op zakendeals van het Trump-imperium in landen als Rusland, Saudi-Arabië en China.

Donald Trump jr., Eric Trump en Ivanka Trump. Foto:AFP

Voorlopig is er nog helemaal niets geregeld en staat Trump zelf nog aan het roer. Pikant omdat het bedrijf en Trump dus ook deze maand nog voor een rechtbank moeten verschijnen in een fraudezaak rond de Trump University. Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis zal een aankomend president aan een rechter tekst en uitleg moeten geven over schimmige bedrijfsactiviteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
President Trump heeft zijn salaris echt niet nodig
Sluiten