Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 6 nov 2016 / 11:15 uur

Pop-up bericht bij naderende spoorwegovergang

Fietsers die met hun neus in hun telefoon zitten, worden gewaarschuwd als er een spoorwegovergang nadert. Of de grond begint te trillen als je aan komt rijden. Het zijn slechts een paar ideeën om onbewaakte overwegen in de toekomst veiliger te maken.

ProRail test op dit moment zeven innovatieve ideeën. Deze zijn gekozen uit 62 oplossingen die er binnen kwamen op ProRails oproep voor slimme ideeën om de ruim 500 niet actief beveiligde overwegen (NABO’s) in Nederland veiliger te maken. „Begin volgend jaar wordt er een keuze gemaakt voor een of meerdere oplossingen die vervolgens in praktijk worden gebracht”, zegt een ProRail-woordvoerder. De keuze is gebaseerd op veiligheid, kosten en gebruik.

Smartphone

Er wordt momenteel onder meer getest met een informatiesysteem van InTraffic. Dit systeem koppelt via een app de locatiegegevens van onbewaakte overwegen aan je smartphone of navigatie in de auto. Gebruikers worden door een pop-up of piep gewaarschuwd dat er een trein kan aankomen.

Een trilplaat in de weg.
Een trilplaat in de weg.

Novi Mores, een bedrijf gespecialiseerd in gedragsbeïnvloeding, bedacht een trillingsplaat in het wegdek gecombineerd met geluidsignaal en flitsborden als er een trein aankomt. Deze combinatie zorgt ervoor dat mensen vaart minderen en naar links en rechts gaan kijken.

ProRail had in twee categorieën om oplossingen gevraagd. „Oplossingen voor het (beter) alert maken van de weggebruiker op het feit dat hij een onbeveiligde overweg nadert”, aldus de woordvoerder. „En oplossingen voor het waarschuwen van de weggebruiker dat er een trein aankomt of het beveiligen van de overweg met een fysieke barrière.”

80 procent beveiligd

Nederland telt in totaal zo’n 2500 overwegen. 80 procent daarvan is beveiligd. 30 jaar geleden waren dat er nog 3532, en was maar de helft beveiligd.

Dit jaar vonden er 20 aanrijding op overwegen plaats. Naast het beter beveiligen van overwegen, probeert ProRail het aantal ook zoveel mogelijk te verminderen. Of door, waar het kan, overwegen te vervangen door tunnels of bruggen. „Nieuwe spoorlijnen zoals de Hanzelijn, Betuweroute en de Hogesnelheidslijn hebben al geen overwegen meer. Ook een groot deel van de Randstad is inmiddels overwegvrij.

Het hele jaar voert ProRail campagne om mensen te wijzen op de gevaren van roekeloos gedrag bij overwegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Pop-up bericht bij naderende spoorwegovergang
Sluiten