Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 4 nov 2016 / 10:49 uur

‘Politie België maakte zich schuldig aan marteling’

Belgische politieagenten hebben veel regels overtreden bij het uitvoeren van antiterreurmaatregelen na de aanslagen in Parijs en Brussel. Dat stelt Human Rights Watch (HRW) in een rapport.

Agenten zouden veel te ver zijn gegaan in hun antiterreurmaatregelen en zich schuldig hebben gemaakt aan geweld en discriminatie. HRW berust haar rapport op 26 incidenten die na 13 november 2015 en 22 maart 2016 plaatsvonden. In alle gevallen was er sprake van hardhandige arrestaties en beledigende opmerkingen. Bij sommige incidenten zou er zelfs sprake zijn van buitensporig geweld en fysieke mishandeling.

HRW interviewde voor het onderzoek onder andere Fayçal Cheffou, de man die een tijd lang vastzat omdat de Belgische politie dacht dat hij een van de daders van de aanslag op Zaventem Airport was. „Ik werd aangezien voor terrorist, maar in werkelijkheid terroriseert de politie ons”, aldus Cheffou.

Onvoorzichtig

De Belgische overheid heeft na de aanslagen speciale wetten aangenomen om terrorisme te bestrijden. Zo werden er 1800 militairen langdurig ingezet om op straat te patrouilleren en kreeg de politie de ruimte om meer invallen en aanhoudingen te doen. „België heeft zich het afgelopen jaar ingespannen om nieuwe aanslagen te voorkomen, maar de nieuwe wetten en beleidsmaatregelen worden ondermijnd door hun al te ruime en soms onvoorzichtige insteek”, aldus Letta Tayler, onderzoeker bij HRW.

Eenzame opsluiting

HRW maakt zich vooral zorgen over de maatregel ‘eenzame opsluiting’, die regelmatig is toegepast. Zo’n 35 gevangenen zouden tot 23 uur per dag in isolatie hebben gezeten, sommigen zelfs tien maanden achter elkaar. „Een wrede, onmenselijke en vernederende behandeling, die kan neerkomen op marteling”, aldus Human Rights Watch. De organisatie roept de Belgische overheid op de fundamentele rechten van de mensen niet uit te rekken en wangedrag onder agenten aan te pakken. „Disproportionele maatregelen hollen de rechtsstaat uit’” concludeert Letta Tayler van HRW.

De Belgische minister van Justitie, Koen Geens, is het niet eens met de bevindingen van HRW. Het antiterrorismebeleid van de Belgische regering is volgens hem een „goede middenoplossing” tussen zware ingrepen en respect voor mensenrechten. Wel zegt hij open te staan voor verbetering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Politie België maakte zich schuldig aan marteling’
Sluiten