Metro
Metro Nieuws 8 nov 2016 / 10:55 uur

Politie arresteert ‘belangrijkste IS-man Duitsland’

De belangrijkste IS-persoon in Duitsland is maandagochtend in de staat Nedersaksen opgepakt. Naast hem werden nog eens vier mannen gearresteerd. Volgens Duitse media als NDR, WDR en Süddeutscher Zeitung heeft een teruggkeerde IS-strijder een belangrijk aandeel gehad in de arrestaties.

Vijf aanhoudingen

Op de vroege dinsdagochtend werden vijf mannen aangehouden die IS-strijders gerekruteerd zouden hebben. De mannen worden ervan verdacht ondersteuning te hebben geboden aan een terroristische organisatie.

Onder hen bevindt zich dus ook de 32-jarige Iraakse Ahmad Abdelaziz A., ook wel bekend als ‘de prediker zonder gezicht’, die wordt gezien als de belangrijkste IS-persoon in Duitsland. Hij werd al sinds de herfst van vorig jaar gezocht. Samen met zijn helpers zou hij vooral in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen jonge moslims hebben geworven en logistiek en financieel hebben bijgestaan Duitsland te verlaten.

In augustus waren er al doorzoekingen, waaronder in een moskee in Hildesheim, de plaats die in Duitsland wordt gezien als het trefpunt voor salafistische moslims. Al langere tijd waren er vermoedens dat in die moskee werd gepredikt naar Syrië te vertrekken.

Teruggekeerde IS-strijder

Volgens verschillende Duitse media heeft een teruggekeerde IS-strijder een belangrijke bijdrage geleverd aan de arrestaties. De 22-jarige Anil O. vluchtte na enkele maanden vanuit Syrië naar Turkije en brak op eigen initiatief met de terreurgroep.

In het Ruhrgebied arresteerde de politie nog twee predikers, die ook onderdeel uit zouden hebben gemaakt van het netwerk van Abu Walaa. Ook zij zouden gepredikt hebben voor een reis richting de Jihad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie arresteert ‘belangrijkste IS-man Duitsland’
Sluiten